NRK Meny
Normal

Byrådslederen lover vann i Oslos fontener

– Pengesekken er tom, sier vann- og avløpsetaten, og ser for seg en sommer der Oslos fontener er tørre. Men nå lover byrådslederen at det likevel skal bli vann i fontene.

Fontenen i Frognerparken

TØRRLAGT SOMMER. Løftet blir litt lettere for disse bronsekarene hvis kommunen ikke får penger til vann i fontenen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Nyter du en forfriskende vanndusj fra fontenen i Spikersuppa eller Frognerparken på varme sommerdager? I år ser det ut til at du må avkjøle deg på andre måter. Politikerne har ikke bevilget penger til vannbåren forskjønnelse av hovedstaden.

Lars-Erik Berger i Vann- og avløpsetaten

Overingeniør Lars-Erik Berger i Vann- og avløpsetaten i Oslo.

Foto: Privat

– Nei, vi kan ikke love at det blir vann i fontenene. Vi bruker 4–5 millioner kroner på drift og de pengene har vi ikke, forteller overingeniør Lars-Erik Berger i Vann- og avløpsetaten i Oslo.

Rundt 30 fontener og like mange dammer, plaskebassenger og drikkefontener kan derfor bli stående uten vann når sesongen starter 1. mai.

– En levende by

– Fontenene gjør Oslo til en mye mer levende by. Når vi først har dem så burde de jo brukes, sier Julie Bjerketvedt, som vi møter ved Spikersuppa.

Julie Bjerketvedt

Julie Bjerketvedt synes det er synd hvis det ikke blir vann i Spikersuppa og andre fontener.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Skøyteisen er et smeltet vinterminne og Bjerketvedt synes det er dumt at det ikke kommer vann i fontenen og bassenget.

Hun får støtte av Anne Borge, som vi treffer foran den store fontenen midt i Frognerparken.

– Jeg kan ikke skjønne at de ikke har penger, sier Borge.

– Vi ser jo at parken blir brukt året rundt, sier hun.

Også rehabilitering

Også kjente fontener som Påfuglen utenfor Nationaltheatret og Hansken på Christiania torv rammes av vann- og pengetørken. Det samme gjelder Årvolldammen og andre plaskebassenger.

Driften krever strøm til pumper og installasjonene skal rengjøres jevnlig. I tillegg trenger Vann- og avløpsetaten penger til oppussing av mange fontener.

– Rehabilitering koster mye mer. Vi ønsker å sette i stand blant annet anlegget på toppen av St. Hanshaugen og «Vann i sten» på Stortorget, sier Lars-Erik Berger.

Lover vann

Etter at NRK omtalte saken lover nå byrådsleder Stian Berger Røsland (H) en løsning på problemet.

– Det er selvfølgelig helt uaktuelt at Oslos fontener ikke skal fylles med vann i sommerhalvåret, sier Røsland til NRK.,

Han sier de nå skal i møte med de involverte etatene.

– Vi har alltid gode diskusjoner med etater om budsjetter på denne tiden av året. Vi må høre hva de er bekymret for og sørge for at dette løser seg, sier han.

Spikersuppa i Oslo

SLIK SKAL DET VÆRE. Speilbassenget på Eidsvolds plass ble anlagt i 1956. Kallenavnet Spikersuppa kommer av at Christiania Spigerverk betalte anlegget.

Foto: Aina Rødal / NRK