Hopp til innhold

Tør ikke kjøpe kebab etter halal-avsløring

Flere velger bort kebaben etter at det er funnet opp til 30 prosent svin i halalkjøtt.

Velger bort kebaben

SE VIDEO: Mohammad Amjad merker at flere kunder velger andre ting enn kekab etter avsløringen om svin i halalkjøtt.

– Det er flere som bestiller kylling og falafel etter at nyheten kom, sier Mohammad Amjad.

Han jobber på gatekjøkkenet Kebabbiten i Oslo, og flere av kundene hans velger nå kylling fremfor kebab.

Årsaken er at det torsdag ble kjent at Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svin i kebabkjøtt på gatekjøkken i Drammen, også i produkter som er angitt å være halalkjøtt.

I tillegg har de avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt «Pizzatopping Biff Piffi», inneholder mer enn 60% svinekjøtt. Prøvene er tatt på gatekjøkken i Drammen og hos en leverandør i Oslo. Mattilsynet har ikke oversikt over hvilke gatekjøkken produktet er sendt til.

 Hasan Baykus.

Hasan Baykus vil vente med å kjøpe kebab til han føler seg helt trygg på at det ikke inneholder svin.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Jeg har kjøpt kyllingburger i stedet for kebab på grunn av nyheten jeg så i går. Jeg kommer til å fortsette med kylling til det blir klart at det ikke er noe svin i kjøttet, sier Hasan Baykus.

Leverandørene må nå trekke alt kjøttet tilbake.

Politianmelder

Til sammen har Mattilsynet tatt 50 prøver fra produsenter og gatekjøkken i Oslo og Drammen og de ser alvorlig på det de har avdekket.

– I de tilfellene hvor det er puttet svinekjøtt i storfeprodukter ser vi på det som mulig svindel og vi politianmelder disse tilfellene, sier Seniorrådgiver og veterinær Cathrine Svindland i Mattilsynet.

Kebabbiten i Oslo kan fortsette å selge kebaben sin som halalkjøtt, for deres leverandør har ikke svin på skogen. Men Amjad merker likevel at kundene nå er skeptiske.

– Kundene stoler egentlig på meg, og når de spør meg om det er halal-kebab så sier jeg ja. Derfor ble jeg veldig skuffet da jeg fikk høre dette, og det aller verst er at det er haram, vi har ikke lov til å spise svin, sier han.

Beklager

Det er narvikfirmaet Kuraas som har produsert halalkjøttet hvor det er funnet svin. De trekker tilbake alt kjøttet sitt og legger seg flate.

– Vi beklager dette på det sterkeste, sier markedssjef Kenneth Kuraas.

Han mener det skyldes menneskelig svikt.

– Hvis det gjøres en personlig feil i merkingen får råvarene feilmerking, og i dette tilfellet har det fått fatale konsekvenser, sier han.

Deleier Mohamed Khashab i Norsk Mesterkjøtt avviser at det dreier seg om bevisst juks fra deres side. Han mener menneskelig svikt må ha ført til at kjøtt beregnet for skinkeproduksjon havnet i kebabkjøttet i partiet Mattilsynet har testet.

– Vi prøver nå å spore produktene, for så å trekke dem tilbake, sier han til NTB.

Mer svin

Seniorrådgiver og veterinær Cathrine Svindland i Mattilsynet.

Seniorrådgiver og veterinær Cathrine Svindland i Mattilsynet ser alvorlig på saken.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Mattilsynet har også avdekket en liten forekomst av svinekjøtt i kjøttdeig fra Kjøttbua i Oslo, og i kebabkjøtt fra Åkerberg Skoglunn i Oslo.

Innblandingen her er så liten at det kan skyldes slurv eller forurensing fra forrige produksjon. Likevel er det over den grenseverdien som er satt som akseptabel, og Mattilsynet krever nå at alle virksomhetene må rydde opp.

– Vi føler opp alle virksomhetene, går tilsyn og ser på rutiner, men det er fremdeles tidlig i etterforskningen. Derfor er det er for tidlig å si hva vi vil gjøre med alle på sikt, sier Svindland.