NRK Meny
Normal

Topper VG-lista med klassisk

For første gang på tjue år topper en norsk, klassisk utgivelse VG-lista. Bak står de klassiske musikersøsknene Mari Silje og Håkon Samuelsen med plata «Pas de deux».

Mari Silje og Håkon Samuelsen

Mari Silje og Håkon Samuelsen møtte Titanic-musikk-komponisten hjemme hos Harald Zwart

Foto: Per Heimly

Mari Silje Samuelsen sier plasseringen kom helt overraskende.

– Vi er utrolig stolt, glad, takknemlig, ydmyke, alt - skikkelig miks.

– De er kule. De ser bra ut.

Mari Silje Samuelsen begynte å spille fiolin som 3-åring og tok timer hos Arve Tellefsen fra hun var fire. Storebror Håkons på cello har vært solist med mange orkestre. Sammen topper de nå Norges viktigste albumliste.

Operaanmelder Eystein Sandvik

Eystein Sandvik, musikkanmelder i NRK.

Foto: Bård Skar / NRK

– De er kule. De ser bra ut. De spiller bra og de har en musikalsk orientering som vil kunne nå bredt ut og det er det den klassiske platebransjen har lett etter, sier Eystein Sandvik, anmelder av klassisk musikk i NRK.

Plata inneholder blant annet en konsert for fiolin og cello som er spesialskrevet til søsknene på Nesodden av den amerikanske filmmusikk-komponisten James Horner. James Horner har skrevet musikk til Spidermanfilmene, Titanic, Avatar og Braveheart.

Møtte Horner hjemme hos Zwart

På den årlige julekonserten med prinsesse Märtha i Vang kirke på Ridabu møtte søskenparet Harald Zwart som var konfransier. Han inviterte dem hjem til seg i Hollywood og dit skulle også James Horner komme.

Horner hadde skrevet musikk til Zwarts film «The Karate Kid».

Mari Silje og Håkon spilte det de skulle én gang, men Horner kom for seint, så de spilte en gang til. Etter den lille konserten tok Mari Silje mot til seg og spurte om han ville skrive musikk til henne og broren. Håkon stod ved siden av og skalv, James Horner sa ja.

Drømmen om å lage musikk med James Horner bunner i et ønske om å nå flere mennesker med klassisk musikk.

– Mange har vært litt skeptiske. Men noen som har trodd på oss og når vi står her nå og har klart å komme til topps så er det jo en lettelse. Jeg håper at noen etter oss vil tørre å gjøre utradisjonelle valg med klassisk musikk, sier Håkon Samuelsen.

– Dette er unge artister, de er relativt uetablerte ennå. Når de da topper lista med et album som i alle fall har et bein innafor den klassiske musikken, er det overraskende, interessant og morsomt, sier Eystein Sandvik i NRK.