NRK Meny
Normal

Tomme Grand-balkonger på 17.mai

Det kanskje mest populære hotellet på 17. mai, Grand Hotel i Oslo, kan ikke love at det vil klare å holde åpent på nasjonaldagen.

Barnetoget på Karl Johan

RØDT,HVITT OG BLÅTT PÅ KARL JOHAN: Men i år kan mange bli snytt for fasjonabel feiring på byens hoteller.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter at Fellesforbundets medlemmer i hotell- og restaurantbransjen onsdag sa nei til meklingsforslaget som Fellesforbundet og NHO Reiseliv hadde lagt på bordet, blir det hotellstreik fra mandag morgen.

Hotellstreiken kommer svært ubeleilig for bransjen, i en periode hvor mange familier har bestilt både restaurantbord og gjerne overnattinger i forbindelse med konfirmasjon. I tillegg er 17. mai rett rundt hjørnet.

Grand i fare

Oslo 17.mai

Folk følger 17 mai toget fra balkongen på Grand Hotel.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I Oslo er Grand Hotel er svært populært hotell å booke seg inn på nettopp til 17. mai.

Hotellets rom ut mot Karl Johan, der barnetoget passerer på vei til Slottsplassen, er bortbestilt flere år i forveien. Men i år kan det bli lukkede vinduer og tomme balkonger.

–Tiden får vise hva som skjer 17. mai. Det er fremdeles en stund til og vi vil vurdere situasjonen fortløpende, sier Kari Hasselknippe, PR- og markedsdirektør for Grand Hotel.

Hun sier Grand vil holde åpent med redusert drift fra mandag, men at mange gjester blir nødt til å flytte.

Omtrent halvparten av de ansatte på hotellet tas ut i streik.

– Det er en vanskelig situasjon uansett hvordan vi gjør dette, men vi har plikt og rett til å sysselsette de ansatte som ikke er organisert, sier Hasselknippe.

Plaza stenger etter frokost

Norges største hotell, Radisson Blue Oslo Plaza, varslet allerede i går at hotellet vil stenge etter at gjestene har spist frokost mandag morgen.

Hotellet har så mange fagorganiserte at de ikke har noen muligheter til å holde åpent.

Flere andre hoteller har varslet at de vil prøve å holde åpent med redusert drift.

Får tilbakebetalt romprisen

Ifølge Forbrukerombudet har kunder som rammes av streiken, rett til å få tilbakebetalt prisen for reservasjoner som ikke kan benyttes på grunn av streiken, men ingen annen kompensasjon.

I alt er 2.621 ansatte ved 69 hoteller tatt ut i streik, rundt 1000 av disse er i Oslo og Akershus. Mange arrangementer, kurs og hotellkonferanser til uken blir avlyst som følge av streiken.

På Oslo lufthavn tas 73 ansatte i Select Service Partner AS Gardermoen Lufthavn ut i streik. Dette rammer serveringsstedene i avgangshallen etter innsjekk.

Onsdag ble det klart at partene ikke kom til enighet, og det er varslet streik fra mandag av.

Christian Ringnes er en av dem som kanskje må gjøre om på 17.mai-planene sine på grunn av hotellstreiken.