Tok over parkeringsplassene

Mange klager på manglende parkering i Oslo. Miljøbevisste Oslo-borgere lot seg imidlertid ikke skremme, og okkuperte parkeringsplasser over hele byen.

Et levende stigespill, bugnende epletrær, ei utstilling og et førti-talls studenter var det som møtte Ida Bergmann (23) og Niklas Jansson (20) da de skulle parkere bilen sin fredag, i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka i Oslo.

Med litt småpenger som kompensasjon for betalt parkeringsbillett, ble de nærmest jaget fra parkeringsplassen. Høflig, men bestemt ble de bedt om å finne seg et annet sted å parkere.

– Det er litt kjedelig, for vi bor jo her. Men vi finner sikkert en annen parkeringsplass, kom det leende fra Ida Bergmann.

I likhet med de fleste andre bilistene, tok de den verdensomspennende «Park-ing Day» med godt humør.

Okkuperte ti parkeringsplasser

– Vi ønsker å vise hvor mye annet man kan bruke en parkeringsplass til, som for eksempel parker og marked, forklarer Astrid Fadnes (23).

Hun var en av omtrent førti studenter fra Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo som hadde okkupert ti parkeringsplasser.

De var langt fra de eneste. Årlig gjennomfører borgere, kunstnere og aktivister i 35 land Park-ing Day, hvor de okkuperer parkeringsplasser og gjør dem om til spennende grøntområder for en dag.

I Oslo var det flere som lot seg inspirere.

– Jeg tenkte vi måtte være til stede og støtte opp om dette prosjektet. Derfor har jeg tatt avspasering fra jobben og står her i dag, sier Torbjørn Bjønness i Sykkelbyprodukter.

Fant ikke parkering

I de travle gatene på Grünerløkka sakket nysgjerrige bilister ned i det de kjørte forbi de ulike installasjonene. Ikke alle syntes noe om at Oslo-borgere brukte parkeringsplasser for å fremme budskapet.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK IKKE PLASS: Hermann Stenerud skulle ønske det var flere parkeringsplasser i Oslo.

Hermann Stenerud skulle ønske det var flere parkeringsplasser i Oslo.

– Det er sikkert fint det, men nå skal jeg på jobb, og jeg har ingen plass å parkere. Vi mangler allerede parkeringsplasser i Oslo, sier Hermann Stenerud.

Han endte opp med å stoppe like ved et gangfelt i noen minutter, før ei parkeringsvakt ba han flytte seg for en varebil.

Et annet sted i byen, sentralt på Bjølsen, var det litt roligere forhold. Der stoppet mange for nypresset eplejuice i kaféen som plutselig poppet opp i to parkeringsfelt.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som synes det er fint at vi er så aktive, sier Synne Olsen i Omstilling Sagene som står bak kafeen.

Måtte kjøpe billett

– Tenk så mye at vi kunne brukt denne plassen til. Jeg synes det er trist at det bare er parkering på dette området. Det hadde vært mye finere om vi hadde hatt mer grønt. Derfor er vi med på Park-ing Day. Hadde vi hatt mer penger, skulle vi okkupert hele parkeringsplassen, sier Olsen.

For det hører med til historien at deltakerne var pent nødt til å kjøpe parkeringsbillett – selv uten bil.