Hopp til innhold

Tok bare fredelige demonstranter

Stefaren til en innbrakt demonstrant retter krass kritikk mot politiet etter Gaza-opptøyene i Oslo. Politiet tok kun fredelige demonstranter.

Illustrasjonsbilde: Demonstrasjon mot Israels ambassade i Oslo 29.12.2008
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Knut Sandli er stefaren til 17 år gamle Harald Giæver Sundøy, som ble tatt i forbindelse med opptøyene.

Han kritiserer politiet for å ha "tatt inn" for mange fredelige ungdommer.

Begge demonstrasjonene mot Israels krigføring på Gazastripen den 8. og 10. januar skulle i utgangspunktet være fredelige, men de endte med voldelige opptøyer og vandalisme i Oslo sentrum.

Da en hard kjerne demonstranter begynte å avfyre raketter mot politiet, kaste gjenstander og knuse vinduer i hovedstaden, måtte politiet ty til tåregass for å få slutt på volden.

Pågrep alle

- Da demonstasjonen begynte å ebbe ut, så gikk jeg og kona på en restaurant, mens sønnen vår ble igjen. Han sto og snakket med noen venner, da politiet slo en jernring rundt og pågrep alle som var innenfor, sier Sandli.

Hele 112 saker av 122 er i dag henlagt. Sandli retter kraftig kritikk mot politiet.

- Hans opplevelse var at hele greia var helt absurd, og at en del politfolk opptrådte ubehersket. Noen av dem skrek og brukte voldsomme uttrykk, de skrek og slo med kølla i hånden, sier han.

Han mener at politiet ikke behandlet dem godt. Og at de aldri var inne på politihuset, men at de havnet i en garasje på Grønland.

Bekymringssamtaler

Av de 194 personene som ble pågrepet, var 72 under 18 år.

Politiet koblet inn både foreldre og barnevern og skoler til bekymringssamtalene med alle 72.

- Hvis han hadde gjort noe galt, så ville det selvsagt vært en effektiv måte å alarmere folreldrene på. Men hele poenget her, var jo at ingen av disse hadde gjort noe galt, mener stefaren.

Han hevder at dette ikke er kriminell ungdom i det hele tatt. Det viser seg i ettertid at 10 av 200, har fått en reaksjon for opptøyene.

- De som faktisk hadde gjort noe, slapp nemlig unna. For mens politiet holdt på med disse ungdommene, var det andre som gikk berserk i byen, og knuste ruter på McDonalds. De fikk jo ingen reaksjon, for politiet var jo travelt opptatt med de andre, sier Sandli.

For mild straff


Byråd for velferd og sosiale tjenester Slyvi Listhaug (FrP) syntes bekymringssamtaler er for mild straff.

- Jeg mener at de som har stått bak hærverket i Oslo bør straffes for det. Hvis vi som samfunn skal la ungdom bedrive hærverk uten straff, så legger vi til rette for å utvikle storkriminelle, sier Listhaug.

Visepolitimester Roger Andresen mener Listhaug er på galt spor:

- Listhaug uttaler seg på gale premisser. De som begikk herværket ble nemlig ikke pågrepet, sier Andresen.

Roger Andresen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Vi har hatt bekymringssamtaler med de som ble innbrakt. Dette har vært veldig konstruktivt. Vi har forklart hva de utsetter seg for ved å være med i slike demonstrasjoner, sier Andresen.

Les flere saker om demonstrasjonene ved å klikke deg inn på vårt saksunivers øverst til venstre i saken.