NRK Meny
Normal

Togstreik: Slik var trafikken i morgentimene

Vi fulgte trafikken inn til Oslo, fra helikopter.

Helikopterbilder over Oslo

FRA LUFTA: Tofgører-streiken gjorde at mange valgte å ta bilen til jobben i dag. På E6 her på Klemetsrud var det lange køer i dag tidlig.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Ytterligere 47 nye lokførere ble lørdag tatt ut i streik, noe som gjør at det ikke går et eneste lokaltog på Østfoldbanen. Til sammen 118 løkførere er nå i streik.

Også en del regionstog er innstilt. De som ikke blir innstilt vil imidlertid kun kjøre mellom Oslo S og Rygge. Det betyr at det ikke er påstigning etter Rygge.

Rundt 20.000 daglige passasjerer måtte derfor finne alternative løsninger for å komme seg til og fra jobben mandag.

Allerede tidlig mandag morgen begynte køene fra Ski og Tusenfryd inn mot Oslo, både på E6 og E18. Mellom Tusenfryd og Filipstad var forventet reisetid klokken 07.55 108 minutter.

Ved halv ti-tiden mandag var det fortsatt lange køer på Mosseveien.

Mange valgte buss

I Askim ble det meldt om overfylte busser mandag morgen. Et stort antall passasjerer ble stående igjen på perrongen. På bussterminalen i Ski var det derimot lite folk, og vår reporter som var der i morgentimene fortalte at det langt ifra var noe kø for å komme seg på bussene der.

På Tusenfryd var det mange som hadde valgt å sette fra seg bilen på innfartsparkeringen, og det var trangt om plassen på bussene inn til byen.

Ifølge NSB er det ikke kommet mange meldinger om at folk har møtt opp på stasjoner det ikke går tog fra.

– Det virker som veldig mange reisende har fått dette med seg, sa pressevakt Gina Scholz i NSB til NTB.

Vil ha felles utdanningsstandard

Reporter i helikopteret

Reporter Knut Erik Solhaug fulgte trafikken i morgentimene, fra helikopter.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Bakgrunnen for streiken er at Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) og NSB ikke er enige om en felles nasjonal standard for lokførerutdanningen.

Etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter, som representerer henholdsvis Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB brøt sammen natt til torsdag 29. september, ble 71 togførere tatt ut i streik.

Det førte til at 170 togavganger, de fleste i Oslo-området, ble innstilt. De fleste av togførerne i streik jobber i Oslo-området og Moss.