NRK Meny
Normal

Tøft skolebesøk for Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hadde sett fram til å diskutere miljøpolitikk med elevene på gamleskolen. Men også over Oslo katedralskole kastet terroren i Kabul mørke skygger tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

For i gymsalen der elevene hadde inntatt gulvet til miljødebatt, har Dagbladets journalist Carsten Thomassen selv sittet mange ganger. I går ble den gamle Katta-eleven drept mens han var på jobb i Kabul.

- Å komme til Katta, hans skole og min skole, er en brutal påminnelse av hvor vilkårlig og blindt terroren rammer, sier Stoltenberg til NTB.

Han hadde gledet seg til å besøke gamleskolen, men i stedet ble gjenkomsten trist og vemodig.

- Temaet jeg skulle snakke om var klima, men jeg greier ikke å stå her uten å snakke om Afghanistan. Jeg er preget av det som skjedde i går, sa en åpenhjertig statsminister til elevene som var møtt fram.

En venn

Han beskrev det som en sjokkartet opplevelse da han fikk vite at Carsten Thomassen var død.

- Carsten er en venn. Jeg har kjent ham i mange år. Jeg har jobbet med ham og reist med ham. For få uker siden var vi sammen i New York. Han var en dyktig journalist og et engasjert menneske opptatt av de viktige tingene i vår tid. Han har samboer, og to barn som bor på Tåsen, ganske nær der hvor jeg bor. Carsten gikk ut av Katta i 1988 og var en helt vanlig oslogutt, sa Stoltenberg.

Traff kona

Av engasjerte Katta-elever ble han utfordret med gode spørsmål om både klimaproblemer og situasjonen i Afghanistan. Det ble også tid til litt spøk og skjemt, og Stoltenberg følte selv for å gå i rette med forestillingen om at han hatet gym i skoledagene.

- Det var helt tilfeldig at jeg ble med i det som ble kalt Folkeaksjonen mot gym. Jeg hatet ikke gym, sa Stoltenberg.

Han får støtte fra gymnastikklærer Reidun Corneliussen som røper at han faktisk ble tildelt en god karakter.

- Jens var aktivt med i teoridelen, og det lå nok ikke så mye i protestene mot gym. Han var en veldig trivelig fyr i en aktiv og munter klasse, sier hun til NTB.

Stoltenberg fortalte også om sitt beste Katta-minne, nemlig da han tapte valget om å representere skolen under et arrangement i regi av Norges gymnasiastsamband i Trondheim i 1976.

- Jeg traff hun jeg er gift med her i denne salen. Hun vant valget, men jeg fikk være varamann og siden har vi vært sammen, sa en lett rødmende Stoltenberg til jublende Katta-elever.