Hopp til innhold

Bøttevis med kreps fanget i Dikemarkvannene

PÅ KREPSEFISKE VED DIKEMARK: Joachim Hagerup og Steinar Aasheim har gjort dette før, og viser stolt fram en bøtte som allerede rommer nok til krepselag.

I går kveld åpnet årets krepsefiske i Sandungen og Dikemarkvannene i Asker. Langs breddene lyste det i lykter og bål utover sommernatta. Noen viste fram mer enn halvfulle bøtter allerede ved midnatt.

Krepsefiskere Dikemark

PÅ KREPSEFISKE VED DIKEMARK: Joachim Hagerup og Steinar Aasheim har gjort dette før, og viser stolt fram en bøtte som allerede rommer nok til krepselag.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Nordvannet ligger mellom Engelsrud og Dikemark, og er ett av de fire vannene som utgjøre Dikemarkvannene, der den ettertraktede ferskvannskrepsen lever.

PÅ KREPSEFISKE VED DIKEMARK: Joachim Hagerup og Steinar Aasheim har gjort dette før, og viser stolt fram en bøtte som allerede rommer nok til krepselag.

Krepsefisker ved Dikemark

Det gjelder å ha en kraftig lykt, og håv eller tykke hansker når krepsen skal i bøtta. Karen her rapporterte om 150 kreps før midnatt.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Det er nattsvart augustnatt, men varmt i lufta. Det ligger et lite tåkelag over det fortsatt varme badevannet. Normalt er det mørkt og stille nå, men denne natta er spesiell, og lysene flakker langs vannkanten på over 20 steder bare i Nordvannet.

Bål og lykter

Premieredatoen er 6. august, og fisket kunne starte kl. 18. Da var mange allerede på plass for å fange de lekre små delikatessene. Noen bruker teiner, andre satser på pinner med åte. Andre igjen på håv – eller modige fingre.

De heldige som har skaffet seg krepsekort, har utstyrt seg med bøtter, lykter, gummistøvler og diverse andre delvis hemmelige lokkemidler, og prøver nå å lure flest mulig av krepsene som er over minstemålet på 9,5 cm opp i bøttene sine.

Her teller erfaring, og de fleste jeg traff var ikke nybegynnere, men visste hva de var ute etter og hvordan de skulle få det.

100–150 kreps etter 3–4 timer

Joakim Hagerup og Steinar Aasheim startet tidlig og bøtta er mer enn halvfull før midnatt.

– Vi vader uti langs bredden på denne halvøya, og bruker en kraftig lykt. Da er det lett å se krepsen, og vi fanger den med en liten håv, sier Joakim og demonstrerer.

Akkurat da får han tak i en sværing, som er langt over minstemålet. Steinar griper den tøft over ryggen og krepsen spreller.

– Denne har jo nesten hummerstørrelse, ler han.

Men en del av krepsen i bøtta er muligens under 9,5 cm, og senere skal de sette seg ned med tommestokken og finmåle. Noen må de da antageligvis kaste uti igjen.

Litt lenger ute på odden har familiene slått leir. Der går det også i krepsing, men fra små pinner som er satt ut i vannet med åte på. Ungene holder årvåkent øye med dem.

Tobias Hagerup, Ingrid Eikenes, Camilla Wikerholmen, Linnea Winsvold, og Sindre Aasheim

UREDDE KREPSERE: Tobias Hagerup (8), Ingrid Eikenes (9), Camilla Wikerholmen (11), Linnea Winsvold (11), og Sindre Aasheim (9)

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Sindre Aasheim (9) var den første som fikk napp i natt. Han viser med to fingre hvor stor den var – minst 10 cm.

Åtet de bruker er biff, gås og indrefilet som er gått ut på dato – og det skal være effektive saker. For du byr ikke en delikatesse som kreps på grillpølser. Eller, det går visst helt fint det også.

–Tør du ta opp krepsen med fingrene?

– Å nei, det tør jeg ikke. De biter ganske kraftig, og det gjør vondt!, sier Sindre.

Plutselig bykser Tobias Hagerup (8) ut i vannet.

– Jeg ser en stor én, den spiser på kjøttet, roper han.

Han griper den resolutt med handa, men krepsen har andre planer. Den klyper fra seg, og i forskrekkelsen slipper Tobias.

Krepsen løper bortover på sandbunnen, og unnslipper i noe siv. Kanskje var det like greitt, for krepsen var liten selv om den hadde kraft i klørne.

Viktig å huske minstemålet

Bjørn Torp

Daglig leder i Oslomarka fiskeadministrasjon Bjørn Torp.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Jeg anbefaler grillet kylling som åte. Og da kan man spise litt selv også, sier Bjørn Torp i Oslomarka fiskeadministrasjon.

Men han tror biff, gås og indrefilet også er bra å lokke krepsen med.

– Men det er viktig at åtet er rent sånn at vi ikke sprer krepsepest.

Torp sier man må være nøye med å ikke ta med fisk fra et vassdrag som kan være infisert. Det andre som er viktig å huske er minstemålet.

– Lag deg en målepinne på 9,5 cm. Og så kan du måle at krepsen er minst 9,5 cm fra halen og frem til klørne.

Krepsefiskesesongen er kort. Og spesielt kort i år. Sesongen er fra 6. til 20. august. Normalt sett er sesongen ut august.

– Edelkrepsen er en rødlistet art. Den er truet. Det er ikke så mye av den, og det er mange som vil fange den. Derfor må vi være restriktive. Men vi ønsker at flest mulig familier skal få krepset.

Det er mulig å krepse i Dikemarkvannene, Nøklevann, Fri-Elvåga, Sognsvann, Steinbruvannet og Rausjømarka. Sistnevnte er det litt mer begrenset tilgang til, og hvordan du kan få lov å krepse kan du lese om her.