To tatt for voldtekt og ran

To menn på 18 og 26 år er varetektsfengslet etter at en kvinne i 50-årene ble voldtatt og rundstjålet i sitt eget hjem på Grünerløkka.

Sverdrups gate
Foto: Arill E. Andersen/Kvasir bildesøk

Politiet bekrefter i dag ovenfor NRK at de har gjort to nye pågripelser etter voldtektsbølgen i Oslo den siste tiden.

De to mennene ble pågrepet i forrige uke, og ble varetektsfengslet henholdsvis torsdag og lørdag.

Plukket ut gjerningsmannen på bilde

Politiadvokat Arne Donald Andersen forteller at den første mannen ble pågrepet etter at kvinnen kjente ham igjen i en fotokonfrontasjon.

Politiadvokat Arne Donald Andersen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Hun som anmeldte dette forholdet fikk anledning til å se på bilder av personer som tidligere er arrestert av politiet. Hun plukket med sikkerhet ut en av de to personene som hadde vært involvert i denne hendelsen, sier Andersen til NRK Østlandssendingen.

- Videre etterforskning knyttet til ham, ledet oss til den andre mannen, som ble pågrepet torsdag og varetektsfengslet lørdag.

18-årig nordmann

Den første som ble pågrepet er en 18 år gammel nordmann. Han er tidligere dømt for voldsutøvelser og vinnings- og narkotikakriminalitet.

Den andre involverte er en 26 år gammel mann av somalsk opprinnelse. Han er tidligere dømt for en rekke forhold, blant annet ran og narkotikakriminalitet.

Begge er i tillegg anmeldt for en rekke alvorlige forhold, men ingen av dem er tatt for seksuelle overgrep tidligere.

Har gode beviser

- Vi har bevis utover hennes egen forklaring, som knytter begge gjerningsmennene til handlingen. Men det betyr ikke at etterforskningen er avsluttet. Hvilke konkrete bevis vi har, ønsker vi ikke å gå ut med, fordi vi planlegger flere avhør både av siktede og fornærmede, sier Andersen.

- Hvor lenge skal de sitte i varetekt?

- De ble begge begjært fengslet i tre uker, på grunn av bevisforspillelsesfare. Det var retten enig i, sier Andersen.

Overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo siden nyttår:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på markørene for å lese mer om overfallene.

Overfalt på vei hjem fra byen

De to mennene skal ha voldtatt og ranet en kvinne på Nedre Grünerløkka natt til torsdag 22. februar.

Kvinnen i 50-årene var på vei hjem fra byen da hun ble overfalt av to ukjente menn. De to, en av utenlandsk opprinnelse og en etnisk norsk, skal ha tvunget kvinnen inn i hennes egen leilighet i Sverdrups gate på Nedre Grünerløkka.

Hun har forklart at hun i leiligheten ble voldtatt av en av mennene, samtidig som den andre rundstjal leiligheten for verdisaker.

- Kvinnen forklarte seg kort tid etter hendelsen. Hun var da i en sånn forfatning at det er behov for flere avhør, derfor ønsker vi ikke å gå i detaljer om det hun har sagt før etter avhøret senere denne uken. Men temaet er ikke omstridt: At hun har vært utsatt for en alvorlig integritetskrenkelse i eget hjem, både i form av et seksuelt overgrep, og i form av at hun er fratatt verdigjenstander fra hennes bopæl, sier Andersen.

Etterlyst etter flere voldtektsforsøk i Oslo
Foto: Fantomtegninger: Politiet i Oslo

Flere overfall i samme område

Helgen før ble tre kvinner forsøkt voldtatt i det samme området. Politiet har gått ut med fantomtegninger av to voldtektsmenn.

Kvinnen har sett tegningene fra gjerningsmennene fra helgen, og sier de ikke ligner på dem som overfalt henne.

Fra før av hadde politiet registrert 15 overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk siden nyttårshelgen.

Kan de to mennene som nå er pågrepet være involvert i flere saker?

- Det er ingen opplysninger som knytter denne saken til andre overfallssaker i Oslo. Men det er ikke mulig å si sikkert om de har vært involvert i flere saker, verken bekreftende eller avkreftende, sier Andersen. 

I helgen ble nok en kvinne overfalt og forsøkt voldtatt , denne gangen i Slottsparken, men hun fikk hjelp av tre menn som kom forbi.

Les også: Hjelpere melder seg ikke

Voldtektsbølge i Oslo 2007