NRK Meny
Normal

Tiltalte vil ha ny vurdering av tilregnelighet

OSLO TINGRETT (NRK.no): Aktor Nina Prebe mener det bare er den tiltalte som kan gi svar på hvordan Sigrid døde. 38-åringen selv brukte sin siste taletid i retten til å snakke om psykiatri.

Tiltalte med forsvarere

Den tiltalte 38-åringen er sterkt uenig i at han er utilregnelig. Her er han sammen med forsvarerne Thomas Randby og Ida Andenæs.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Etter tre uker med rettssak, gjorde påtalemyndighetens prosedyre det klart at man ikke er sikre på hvordan Sigrid Giskegjerde Schjetne døde.

Ifølge aktor Nina Prebe er det bare en ting som er sikkert når det gjelder Sigrids død: Det er at den unge og friske jenta ikke døde av naturlige årsaker.

Påtalemyndigheten legger i sin prosedyre til grunn at Sigrid ikke har fått alvorlige skader som følge av påkjørsel. De mener 16-åringen har blitt påført stump vold i campingvognen, men at det ikke kan slås fast at dette er dødsårsaken.

Les direkterapporteringen fra retten her

– Bare en som har svar

– Det har vært familiens fremste ønske å få svar på spørsmål rundt datterens død. Hva tenker du om at de ikke får disse svarene?

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at man fikk svar på dette, for familiens del. Vi mener det bare er en person som kan gi disse svarene, men han bruker sin siste replikk til å snakke om psykiatri, sier statsadvokat Nina Prebe til NRK.

Det siste som skjedde i rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), var at den tiltalte 38-åringen ba om å få ordet.

På fornærmetbenken satt Sigrids foreldre, som fortsatt har mange ubesvarte spørsmål om datterens død.

Den tiltalte 38-åringen begynte med å si at han ville kommentere vurderingen gjort av nevropsykolog Anne Lill Ørbeck. Ørbeck mener den tiltalte er utilregnelig, og lider av paranoid schizofreni.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foreldrene til Sigrid

Foreldrene til Sigrid var i retten fredag. Fra venstre Ingrid Giskegjerde, Tom Schjetne og bistandsadvokat Harald Stabell.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Skal virke paranoid

Etter kort å ha nevnt Ørbeck, snakket sunnmøringen om en e-post han sendte til PST i mai 2011, der temaet blant annet var MC-klubber. Deretter gikk han over til å snakke om «The Stalking Game», noe han tidligere i rettssaken har forklart som organisert mobbing.

– «The Stalking Game» er tittelen på en bok, eller en film. Det er fantasi blandet med virkelighet. Hvis det har truffet noen, så er det uheldig, sa tiltalte i retten.

På et tidspunkt ble 38-åringen avbrutt av dommer Ingmar Nestor Nilsen, som gjorde tiltalte oppmerksom på at det bare var anledning til å komme med en kort kommentar.

– Det jeg skriver kan virke paranoid, og det er meningen også. Jeg kan styre ordene, så de virker paranoide, forklarte den tiltalte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nina Prebe og Jens Olav Sæther

Statsadvokatene Nina Prebe og Jens Olav Sæther mener det bare en person som kan gi et endelig svar på hvordan Sigrid døde.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Skjønte ikke noe mer

Sæther sier han ikke er overrasket over at den tiltalte valgte å bruke sin siste replikk til å snakke om psykiatri.

– Det var det samme han har vært opptatt av tidligere, uten at jeg skjønte noe mer av det nå, sier Sæther.

Sæther er den av de to statsadvokatene som har hatt ansvaret for den delen av straffesaken som gjelder tiltaltes tilregnelighet. I dette arbeidet har han blant lest det 38-åringen har skrevet på Facebook og blogg.

Statsadvokaten innrømmer at dette arbeidet har vært krevende.

– Det er vanskelig å finne en sammenheng fra første ord og siste ord i det han skriver, sier Sæther.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sakkyndige i Sigrid-saken

Nevropsykolog Anne Lill Ørbeck (t.h.) mener den tiltalte 38-åringen lider av paranoid schizofreni. Psykiaterne Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud har vurdert sunnmøringen som tilregnelig, under sterk tvil.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Vil ha ny vurdering

Påtalemyndigheten la fredag ned påstand om at 38-åringen skal dømmes til tvungent psykisk helsevern. Grunnen er ifølge Sæther at man ikke kan bevise at tiltalte var tilregnelig, med bakgrunn i tvilen blant de sakkyndige.

38-åringen mener selv at det ikke er noe galt med hans psyke. Forsvarer Elden, som i sin prosedyre la klar vekt på skyldspørsmålet fremfor tilregnelighetsspørsmålet, sier han merker seg sin klients avsluttende kommentarer.

38-åringen sa også han ønsket å snakke med Pål Grøndahl om sin egen tilregnelighet.

– Er det slik at tiltalte ønsker en ny vurdering av tilregnelighetsspørsmålet?

– Det han sa i sluttkommentaren sin var at han ønsket å snakke med en navngitt psykologspesialist, Pål Grøndahl. Dette for å bevise for ham at han var tilregnelig, siden det ikke var kommet klart nok fram så langt.

Grøndahl har fulgt rettssaken som kommentator, men har ikke hatt en formell rolle i rettssaken mot 38-åringen.

– Om det er behov for det eller ikke, få vi komme tilbake til senere, men jeg merket meg dette, sier Elden.

Dom i saken faller fredag 25. oktober klokken 09.00.