Tiltalt for terrorplaner

Etter et års etterforskning er det tatt ut tiltale mot Arfan Bhatti for å ha planlagt terrorangrep mot to ambassader og for å ha skutt mot synagogen i Oslo.

Skudd mot synagogen
Foto: Knut Falch, Falch, Knut / Scanpix

Det bekrefter Bhattis advokat John Christian Elden overfor NTB fredag ettermiddag.

Bhatti er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot den israelske og den amerikanske ambassaden, samt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo. Han er også tiltalt for flere drapsforsøk.

Andre poster henlagt

Samtidig er flere av de andre siktelsespostene mot Bhatti henlagt, blant annet skytingen mot huset til journalist Nina Johnsrud og en skyteepisode i Askim.

- Min klient er fornøyd med at flere av siktelsene er henlagt. Når det gjelder skuddene mot synagogen, mener jeg det ikke er bevismessig dekning for å knytte ham til dem. Jeg er også overrasket over at det er tatt ut tiltale som følge av en samtale i det private rom, sier Elden til NTB.

Ble avlyttet av politiet

Han henviser til at deler av tiltalen bygger på at Bhatti ved ett tilfelle skal ha uttalt at han ville sprenge den amerikanske ambassaden i luften, da han passerte ambassaden i sin egen bil. Bhatti ble da avlyttet av politiet.

Elden sier at han også er overrasket over at statsadvokaten har tatt ut tiltale uten å forelegge saken for Riksadvokaten.

- Det burde vært gjort etter påtaleinstruksen, sier Elden til NTB.

Varetektsfengslet et år

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti

Foto: ho / SCANPIX

Bhatti har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet 22. september i fjor.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har argumentert med at Bhatti må sitte varetektsfengslet fordi det er fare for at han kan ødelegge bevis dersom han blir sluppet fri. De tre andre siktede i saken er løslatt fra varetekt.

I isolat i fengselet

I deler av tiden har Bhatti sittet på isolat i Ringerike fengsel. Ifølge Nettavisen.no er grunnen at han skal ha forsøkt å få venner til å slette spor.

I hvert eneste fengslingsmøte har Bhatti erklært seg ikke skyldig i å ha planlagt en terrorhandling.