NRK Meny
Normal

Tiltalt for overgrep i Gjerdrum

Det er tatt ut tiltale mot den overgrepsdømte moren i Alvdal-saken for gjentatte overgrep mot sin datter da de bodde i Gjerdrum, skriver Romerikes Blad.

Hovedtiltalt mor i overgrepssaken i Alvdal

Den 48 år gamle kvinnen som er dømt for over grep i Alvdal-saken, er nå tiltalt for overgrep mot sin eldste datter mens de bodde i Gjerdrum.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Politiet på Romerike har etterforsket den tiltalte moren etter at den nå 26 år gamle datteren anklaget henne for overgrep allerede på 90-tallet da familien bodde i Gjerdrum kommune.

Nå har Riksadvokaten og Statsadvokatene i Oslo tatt ut tiltale mot moren (48) og hennes daværende samboer (49) for gjentatte overgrep.

Den tiltalte moren ble sammen med sin nåværende samboer dømt til 15 år i fengsel for overgrepene i Alvdal-saken. Den tidligere samboeren (49) er ikke tidligere dømt for overgrep, og var heller ikke tiltalt i Alvdal-saken.

Pågått siden 1991

Romerike politidistrikt tok ut siktelse mot de to i januar.

Overgrepene skal ha pågått fra 1991, da jenta var bare fem år gammel, og til høsten 1998, da hun var tolv år. Familien bodde da i Gjerdrum i Akershus, men moren og stefaren flyttet deretter til Alvdal, der den store overgrepssaken mot fire andre barn senere skulle utspinne seg.

Søkelyset rettes nå for fullt også mot den tidligere samboeren som ikke var tiltalt i Alvdal-saken. Ifølge siktelsen skal han ha gjennomført en rekke voldtekter mot den lille jenta fra fem års alder.

Grov vold henlagt

I flere tilfeller skal han holdt henne fysisk fast, og hun turte ikke å gjøre motstand, heter det i politiets siktelse. Overgrepene skal ha skjedd i parets hjem, og altså over en periode på sju år.

Datteren anmeldte også stefaren for grov vold, men dette har politiet henlagt på grunn av foreldelse. Under den store overgrepssaken i fjor fortalte et vitne at det fantes en videofilm fra slutten av 90-tallet som viser stefaren gi jenta rundjuling, en film som senere skal ha blitt brent.

Ettersom vold har lavere strafferamme og dermed kortere foreldelsesfrist enn seksuelle overgrep mot barn, har den delen av saken blitt for gammel for rettssystemet.