Normal

Tiltalt for millionkorrupsjon

Flere tidligere topper i det kommunale selskapet Unibuss er tiltalt for å ha mottatt bestikkelser for mange millioner kroner av underleverandører.

Unibuss

FLERE MILLIONER: Til sammen er seks personer tiltalt i korrupsjonssaken. Topper i Oslo-selskapet skal ha mottatt flere millioner i bestikkelser og smøreturer.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Til sammen er seks personer tiltalt i saken. Korrupsjonen skal ha foregått fra 2002 til 2011.

Den tidligere tekniske sjefen i Unibuss (61) skal ha mottatt store summer fra diverse underleverandører, blant dem den tyske bussprodusenten Man.

Fikk dekket tur til VM

I juli 2002 skal 61-åringen ha fått nærmere 1,3 millioner kroner for å sikre leveranser fra Man til Norgesbuss.

Tre år senere fikk han utbetalt ytterligere 3,2 millioner kroner i kontanter fra det tyske selskapet da en avtale om å levere busser til Oslos kollektivtrafikk ble underskrevet.

– Jeg har ingen kommentar, sier mannen til NRK.

Den tiltalte 61-åringen skal også ha mottatt både kontanter og utenlandsreiser fra andre underleverandører. I januar 2009 og 2010 skal han for eksempel fått dekket reiser til VM i skiskyting i Rupholding, Tyskland av en samarbeidspartner.

Laget fiktive fakturaer

61-åringen ble pågrepet i midten av september i 2011, sammen med to andre personer. I ettertid ble ytterligere fem personer siktet, blant dem daværende administrerende direktør, Helge Leite.

Han skal blant annet ha fått pusset opp både hytten og privatboligen sin på Grefsen i Oslo av en underleverandør. Til sammen ble det gjort arbeider og levert materialer for 1,1 millioner kroner, ifølge tiltalen.

For at dette skulle være mulig å gjennomføre skal Leite ha fått hjelp av sine kolleger til å lage og godkjenne fiktive fakturaer, slik at pengene til oppussingen ble utbetalt fra Unibuss.

– Han er forberedt på tiltale, og har erkjent sitt ansvar og står ved det, sier Leites forsvarer, John Christian Elden.

Seks tiltalte

Sammen med den tidligere administrerende dirketøren og den tekniske sjefen må fire andre møte i retten når saken starter i Oslo tingrett i midten av september.

Én av dem er en tidligere innkjøper (70) i selskapet Sporveisbussene, som senere ble en del av Unibuss. Han skal ha mottatt til sammen nærmere 3,2 millioner kroner fra Man i forbindelse med busskjøp.

70-åringen solgte i tillegg brukte busser til Unibuss gjennom et privat selskap, og skal ha betalt den tidligere tekniske sjefen 368.000 kroner for å inngå en avtale med det kommunale selskapet.

Rullet opp etter tips

Det var høsten 2011 at politiet gikk til aksjon mot flere tidligere topper i det kommunalt eide selskapet Unibuss. Saken ble rullet opp etter at styret i Unibuss fikk et tips fra Tyskland. Det kommunale selskapet satte i gang med interne undersøkelser, og styreleder Cato Hellesjø gikk deretter til politiet med funnene.

To av personene som siktet høsten 2011 er dømt i korrupsjonssaken. De fikk i november i fjor åtte måneders fengsel for hvitvasking, brudd på regnskapsloven og på skatteloven.

Unibuss

AVSLØRT: Korrupsjonssaken ble avdekket under opprullingen av en annen sak der det tyske busselskapet MAN var involvert.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX