Tiltalt for drapet i Pilestredet

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot en 23 år gammel mann fra Geilo for drapet på Andreas Nilstad i Pilestredet i Oslo høsten 2011.

Bislett-drap

Den siktede hadde skrevet 'GUD' i blod i inngangspartiet til bygården der drapet skjedde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Nilstad, som opprinnelig kom fra Hemsedal i Buskerud, ble knivstukket til døde, mens en annen kamerat ble alvorlig skadd. Statsadvokat Carl Graff Hartmann bekrefter overfor NRK at tiltalen nå er forkynt for 23-åringen.

Andreas Nilstad

Andreas Nilstad ble 22 år gammel.

I tiltalen kommer det frem at Nilstad ble stukket en rekke ganger i hodet, brystet og ryggen.

Den 23 år gamle mannen ble pågrepet på åstedet, og måtte selv til behandling for knivskader etter hendelsen. 23-åringen har i avhør tilstått at det var han som påførte Nilstad de dødelige stikkene.

– Han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, har den siktedes advokat, Harald Stabell, tidligere sagt til NRK.

Langvarig etterforskning

Etterforskningen av drapssaken har tatt over ett år, til tross for tilståelsen fra 23-åringen.

Mye skyldes de spesielle omstendighetene i saken. Da politiet kom til stedet natt til 30. oktober 2011 fant de inngangspartiet fullt av blod.

Noen hadde også skrevet «Gud» med store bokstaver på den ene veggen.

I bakgården innenfor fant politiet den nå tiltalte 23-åringen med kuttskader. Da politipatruljene senere tok seg inn i mannens leilighet fant de Nilstad (22) drept.

Rømte i taxi

Før politiet kom til stedet hadde den hardt skadde kameraten kommet seg fra Pilestredet til legevakten i en taxi. Mannen var påført i alt 15 knivstikk, og det nok flere uker før han var i stand til å la seg avhøre.

– Den tilskadekomne ville ha dødd etter kort tid dersom han ikke umiddelbart hadde kommet under medisinsk behandling, heter det i tiltalen.

23-åringen som har tilstått i saken har vært gjenstand for omfattende rettspsykiatriske vurderinger.

De første sakkyndige som vurderte ham endret konklusjonen sin underveis, de mente først at mannen ikke var psykotisk da drapet skjedde, men snudde senere etter å ha levert en tilleggsvurdering.

Andreas Nilstads begravelse

600 mennesker fulgte Nilstad til sitt siste hvilested i Hemsedal.

Foto: Steinar Bleken

To rapporter

Usikkerheten førte til at to nye sakkyndige ble oppnevnt, men heller ikke disse klarte å bli enige om en felles konklusjon. Dermed blir det trolig opp til retten å vurdere om 23-åringen skal dømmes til fengselsstraff eller tvungent psykisk helsevern.

– Det er noen forskjeller i de sakkyndiges konklusjoner, men jeg oppfatter det ikke som veldig store uenigheter. Det er mer nyanser det går på, sier statsadvokaten.

Han varsler likevel at han vil ta forbehold om å legge ned påstand om dom på tvungent psykisk helsevern.

Den tiltalte 23-åringen har sittet varetektsfengslet siden hendelsen. Påtalemyndigheten undersøker nå muligheten for å få rettssaken berammet for Oslo tingrett før sommeren.

– Vi regner med at rettssaken vil vare en ukes tid, sier Graff Hartmann.