Åpner for å vurdere meldeplikt for tiggere

Byrådet vurderer å innføre meldeplikt for tiggere, selv om de ikke får unntak for kakelotterier og bollesalg til Operasjon Dagsverk.

Tigging
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Jeg er skeptisk til å byråkratisere bollesalg på Karl Johan, men dersom dette vil utarte seg til å bli et enda større problem er det klart at vi må revurdere vårt syn, sier Røsland til NRK.

Mandag ettermiddag satte rundt 200 romfolk opp teltleir utenfor Sofienberg kirke. Dette har skapt reaksjoner i hovedstaden.

Torsdag ga Stian Berger Røsland (H) beskjed om å fjern teltleieren ved Sofienberg kirke.

Ville unngå byråkrati

Stian Berger Røsland (H)

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) vil revurdere meldeplikt.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Bystyret i Oslo har tidligere vedtatt meldeplikt for tiggere, men vedtaket ble stoppet av Politidirektoratet i fjor sommer.

Grunnen er at kommunen ikke kan innføre en meldeplikt for tiggerne og samtidig unnta andre former for pengeinnsamling.

Oslo kommune sa til NRK i fjor at hovedmålet var å ramme de som drev med organisert tigging.

– Fra Oslos side var det et ønske om å unngå voldsom byråkratisering av skolekorpsenes kakelotteri, sier Røsland.

Må gjøre som Bergen

Jørn Solsvik

Politioverbetjent Jørn Solsvik i Hordaland politidistrikt sier at meldeplikt for pengeinnsamlere ikke skaper problemer i Bergen

Foto: Åge Algerøy / NRK

I Bergen har de siden 1. januar 2010 hatt meldeplikt for tiggere og pengeinnsamlere.

– Det er et veldig lite problem og jeg har ikke hørt at noen har protestert høylytt, forteller politioverbetjent Jørn Solsvik i Hordaland politidistrikt.

– Ikke byråkratisk i det hele tatt

Solsvik legger til at alle som vil drive med pengeinnsamling i Bergen må enten få en godkjenning av kommunen eller komme innom politiet.

– Det er ikke byråkratisk i det hele tatt og det er naturlig å gjøre det. Ved meldeplikt får vi navn og fødselsdata på vedkommende og da er de registrert, forteller Solsvik og legger til at tigging er tillat, politiet vil bare vite om det.

–Vil bli diskusjon

Nå sier byrådslederen at de må se nærmere på om de kan innføre meldeplikt for alle pengeinnsamlere som de har gjort i Bergen.

– Vi må bare ta til etterretning kravet fra statlige myndigheter, så får vi vurder om vi skal ha en sånn registrering i Oslo, men det er klart at det må diskuteres, avslutter Røsland.

Romfolket som slo seg ned ved Sofienberg kirke begrunnet leiren med at de følte seg forfulgt og trakassert av politiet. Politiet på sin side, sier de bare håndhever reglene.

Klokken ni i dag vil Sofienberg menighet holde møte om hva de vil gjøre videre.