Hopp til innhold

Tier om Munch-dusøren

Hvem som har innkassert Munch-dusøren – eller om noen i det hele tatt har gjort det – er og forblir et mysterium.

Skrik og Madonna

Politiet vil ikke si noe om hvorvidt Munch-dusøren har blitt utbetalt eller hvem som til slutt får eller har fått den.

Foto: Munch-museet, Munch-museet / Richard Jeffries / handout / Scanpix

Politiet kommer ikke til å fortelle hvorvidt de har utbetalt Munch-dusøren på fire millioner kroner.

Grunnen er at Høyesterett har slått fast at hverken politiet eller påtalemyndigheten kan forklare seg om forhold knyttet til tilbakeføringen av Munch-bildene.

Fryktet kriminelle ville få dusøren

Det er lenge siden Oslo kommune overleverte dusøren til politiet, og det har vært spekulert i om pengene kom til å havne hos kriminelle. I oktober avviste politiet kontant at dusøren var utbetalt , men vil nå ikke si noe om saken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Munchranet

Ranerne haster mot fluktbilen utenfor Munch-museet 22. august 2004.

Foto: Arkivfoto / Scanpix

Det var i august 2004 at to maskerte og væpnede menn tok seg inn i Munch-museet på Tøyen i Oslo. Maleriene «Skrik» og «Madonna» ble revet ned fra veggen og tatt med ut til en ventende bil.

Mener Toska var innblandet

Det ble senere hevdet at det var David Toska som hadde bestilt ranet, men han var ikke blant dem som senere ble dømt for det.

Bildene kom til rette i 2006. I boka «Dødsranet» skriver journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass at det var David Toskas egen advokat som leverte maleriene tilbake.

To personer ble dømt for ranet: ranssjåføren Petter Tharaldsen og Stian Skjold, som var en av de to ranerne som var inne i museet.

I juni i fjor ble også Bjørn Hoen dømt til fengsel i to år og seks måneder i Borgarting lagmannsrett. Flere er frikjent i saken.