NRK Meny
Normal

Tidsnød for nye kommune-partnerskap

Fet i Akershus har mange å fri til, hvis kommunen velger å inngå partnerskap med en av naboene. Ordføreren flørter med tanken, men tviler på at kommunestyret rekker å si ja eller nei før fristen går ut våren 2016.

John Harry Skoglund er ordfører i Fet kommune

TRENGER TID: - En eventuell kommunesammenslåing må være grundig forberedt, sier John Harry Skoglund (Ap), ordfører i Fet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Valglogo

– Det blir en utfordring, for det er et stort og vanskelig tema som vi er nødt til å gå gjennom grundig, sier John Harry Skoglund, ordfører i Fet kommune.

Fet har nylig vedatt å jobbe videre med mulig sammenslåing med kommunene Skedsmo, Sørum og Aurskog-Høland.

Om litt over et halvt år må de ha bestemt seg, men tiden er for knapp, mener Ap-ordføreren.

– Vi et midt i et lokalvalg, har konstituering av et nytt kommunestyre etter det, og videre en budsjettprosesss frem til jul. Da er det nyttår og vi må komme med en innstilling til kommunesammenslåingen, sier Skoglund.

Utelukker ikke forsinkelse

I et brev som Fylkesmannen sendte til Akershus-kommuner i begynnelsen av september, står det at kommunene har nok tid før vedtakene må fattes i juni 2016. Fylkesmannen oppfordrer også til at kommunestyrene jobber raskt, og konsentrerer seg om arbeidet.

Men ordføreren i Fet håper å kunne utsette fristen, og han utelukker ikke at kommunen vil anmode Kommunaldepartementet om utsettelse.

– Vi kan risikere at grunnlaget for avgjørelsen er for dårlig, og det er aldri et godt utgangspunkt, mener Skoglund.

– Godt i gang

Hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus mener de tidsfristen er lang nok:

– Ut fra erfaringene i andre fylker, og ut fra en statusvurdering vi har fått fra kommunene, mener vi det er tilstrekkelig tid til å gjennomføre gode prosesser, sier Anne-Marie Vikla, prosjektdirektør for kommunereformen hos Fylkesmannen.

– Men det forutsetter at man konsentrerer seg om de mest realistiske alternativene, slik at man kan konsentrere seg fullt og helt om noen få alternativer, og gi dem kvalitet. Det har vist seg vellykket i andre fylker, som Vestfold.

– Modningsprosessen er i gang, og de har et godt utgangspunkt, Likevel gjenstår det et godt stykke arbeid før kommunene kan fatte endelig vedtak om eventuelle sammenslåinger, påpeker Anne-Marie Vikla.

Prosjektdirektøren viser til at det er godt arbeid i gang blant annet i Follo, etter et initiativ fra Oppegård, og på Øvre Romerike, der flere alternativer for sammenslåinger diskuteres.

Laster innhold, vennligst vent..