NRK Meny
Normal

65-åringen: 100 prosent sikker på at politiet har tatt rett mann

OSLO TINGRETT (NRK.no): 65-åringen sier det første han tenkte da han så den tiltaltes bil etter at Sigrid hadde forsvunnet, var at noen hadde blitt påkjørt. Nå er han sikker på at politiet har tatt rett mann.

Sigrid-saken: Tiltalte og mekkekameraten i retten

Her ser 65-åringen sin tidligere mekkekamerat igjen for første gang siden pågripelsen 3. september i fjor.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

65-åringen, som tidligere har vært siktet for medvirkning til drap, forklarer seg mandag i rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Like før klokken 12.30 inntok 65-åringen vitneboksen, iført en burgunder skjorte og bukseseler.

Etter hvert kommer også den tiltalte 38-åringen inn i rettssal 250 i Oslo tingrett. Han ser ikke på den tidligere medsiktede kameraten. Det er første gang på et år de to møter hverandre, siden de ble pågrepet sammen i september i fjor.

– Vi har kjent hverandre i 15 år, sier 65-åringen om sitt forhold til 38-åringen.

Var dere venner?, spør dommer Ingmar Nestor Nilsen.

Mekkekameraten til tiltalte i Sigrid-saken foran de sakkyndige i retten

Mekkekameraten til tiltalte har lest en tidligere dom mot kameraten først etter at han selv ble involvert i Sigrid-saken, og mener den viser at 38-åringen skylder på andre når han kommer opp i trøbbel.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi var mekkekamerater. Jeg vet ikke hva du definerer som venner. Vi hadde kontakt hver gang han var i Oslo. Han var veldig flink til å hjelpe, sier 65-åringer.

– Han skylder alltid på noen andre

De to tidligere «mekkekameratene» ble pågrepet sammen ved 65-åringens garasje på Kolbotn 3. september i fjor.

Samme kveld fant politiet Sigrid Giskegjerde Schjetne død i et skogholt like ved verkstedet. 65-åringen ble løslatt fra varetekt i slutten av oktober i fjor. Samtidig som politiet tok ut tiltale mot 38-åringen i juli i år, ble saken mot 65-åringen henlagt.

I retten har både tiltalte og hans forsvarer John Christian Elden gått langt i å antyde at den tidligere siktede 65 år gamle mannen kan være knyttet til saken, eller kanskje til og med være en alternativ gjerningsmann.

I retten ble mannen konfrontert med dette av statsadvokat Nina Prebe.

Tiltalte mener han ikke har noe med Sigrids forsvinning å gjøre, men at du har med saken å gjøre. Hva er din kommentar til det?
– Han skylder alltid på noen andre. Også i forrige sak skyldte han på en kamerat, sier mannen med henvisning til en tidligere voldssak der mannen som nå står tiltalt ble dømt for å ha slått til en kvinne i bakhodet med et jernrør.

Etter endt rettsdag snakket mannen med journalister. Da gjorde han det klart overfor NRK at han nå tror kameraten må være innblandet i Sigrid-saken.

Hvor sikker er du på at politiet har tatt rett mann i denne saken?
– Hundre prosent. Men altså som sagt, jeg kan ikke garantere at det er rett, men jeg tror det er hundre prosent. Og hvis man ser alle bevisene, peker det bare en vei, sier mannen til NRK.

65-åringen fortalte i retten mandag om sine første tanker da han så bilen til den tiltalte, en grønn Citroën, søndag 5. august. Sigrid forsvant denne natten.

– Så ut som bilen hadde kjørt på noen

65-åringen dro denne søndagen for å hente den tiltalte 38-åringen, som hadde fortalt at han sov i låven på Bryn. På utsiden står den grønne bilen, ifølge 65-åringen med synlige skader.

– Jeg sa at det så ut som bilen hadde kjørt på noen, enten et dyr eller et menneske, sier 65-åringen.

Han forteller da at den tiltalte 38-åringens forklaring på skadene var at en narkoman person hadde hoppet på taket til bilen fra låven.

– Jeg syntes ikke det så ut som noen hadde hoppet fra andre etasje, skadene var ikke så store. Hvis noen skulle ha hoppet på den, tenkte jeg at det var fra en container, sier 65-åringen.

Han forteller også at han reagerte på at døra i andre etasje i låven, der en eventuell person skulle ha hoppet fra, var lukket. 65-åringen forteller også at bilen var uskadet dagen i forveien.

65-åringen forteller også at han ringte en bekjent, for å spørre om han kunne sjekke nettaviser etter artikler om påkjørsler. Den bekjente sa at det eneste han fant, var en sak om en forsvinning. Da la 65-åringen saken fra seg en periode.

Mistenkte kameraten og tipset både avis og politiet

Den 65 år gamle mannen forteller i Oslo tingrett hvordan han allerede da han så bilen ble mistenksom på kameraten. Mistanken var likevel ikke sterk nok til at han tok kontakt med politiet.

Det var først da det ble kjent i media at det var funnet sko og sokker ved stedet der Sigrid forsvant at han snakket med andre om mistanken.

– Jeg har sett påkjørsler, og da kastes ting rundt slik. Så jeg ringte venner og sa at jeg mistenkte kameraten min for å ha påkjørt Sigrid, sier mannen fra vitneboksen.

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til søndag den 5. august, og mekkekameraten til tiltalte reiste til der kameraten hadde parkert den skadede grønne bilen mandagen etter ens ærend for å ta bilde av skadene.

Hvorfor tok du de bildene?
– Jeg var mistenksom. Allerede på søndag var jeg mistenksom, men politiet sa hele tiden at det var en kidnapping. Kidnapping er ikke det samme som påkjørsel, forklarer mannen.

Ved å følge saken i media ble mistanken ifølge mannens forklaring styrket.

Senere valgte han derfor å forsøke å kontakte både media og politiet om saken:

  • 11. august ringte mannen til VGs tipstelefon med opplysninger
  • 20. august ringte mannen til politiet, men kom aldri lengre enn til en telefonsvarer
65-åringen, som tidligere har vært siktet for medvirkning til drap, forteller hva han følte da han fikk se sin 38 år gamle mekkekamerat i retten. Det er første gang på et år de to møter hverandre, siden de ble pågrepet sammen i september i fjor, for drapet på Sigrid Schjetne.

SE VIDEO: 65-åringen som lenge var siktet for medvirkning i Sigrid-saken, sier til NRK at han er 100 prosent sikker på at 38-åringen står bak drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

– Ga ham nøkkelen

Politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept i en campingvogn, som står inne i en låve på Bryn. Det er 65-åringen som leier låven, men han forklarer at det kun var den tiltalte 38-åringen som brukte campingvognen som stod der.

– Det er ikke noen andre som har bodd der, unntatt han. Det var ett av flere steder han sov når han var på besøk i Oslo, sier 65-åringen.

Han forklarer også at han på et tidspunkt ga 38-åringen nøkkelen, slik at han kunne låse seg inn og ut av låven. Før dette pleide 65-åringen, ifølge sin egen forklaring, å låse 38-åringen inne på kvelden. Grunnen var ifølge 65-åringen at 38-åringen «kunne stjele litt».

På et tidspunkt, som 65-åringen tror var i 2012, klarte imidlertid den tiltalte 38-åringen å ta seg ut av låven på egen hånd.

– Da tenkte jeg at jeg like godt kunne gi ham nøkkelen, sier 65-åringen.

Han sier også at den tiltalte 38-åringen disponerte nøklene til låven i tiden Sigrid forsvant.

Følg forklaringen i NRKs direktesenter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vitner mot kameraten

65-åringen som tidligere var medsiktet i Sigrid-saken vitner mandag.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Ber kameraten si sannheten

Den tidligere medsiktede 65-åringen har tidligere sagt at han reagerte på skader på den tiltaltes bil, etter at Sigrid forsvant. Dette førte til at 65-åringen tok bilder av bilen, bilder som også har blitt lagt frem som dokumentasjon under rettssaken.

Mens 65-åringen ennå var siktet, fortalte mannens forsvarer Aase Karine Sigmond til NRK at hennes klient vurderte å gå til politiet med det som skal ha vært en sterk mistanke mot 38-åringen. I stedet valgte 65-åringen, ifølge Sigmond, å tipse en riksavis om mistankene.

Også etter at rettssaken har startet, har 65-åringen oppfordret sin tidligere mekkekamerat om å fortelle sannheten om hva som skjedde med Sigrid, ifølge Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sigrid-saken: Verkstedet på Kolbotn ved befaring 20. september 2013

Her, på dette verkstedet 65-åringen eier, ble de to tidligere kameratene arrestert. Bildet er tatt under fredagens åstedsbefaring.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Diskuterte hvordan komme unna en påkjørsel

I retten tok aktor Nina Prebe opp hvordan 65-åringen i avhør har forklart at han og tiltalte hadde diskutert hva man skulle gjøre om man var så uheldig å kjøre på noen.

– Når jeg kjører aviser, holder jeg på å kjøre ned folk nesten daglig, forklarer mannen som tidligere har jobbet som avisbud.

Deretter forklarte han hvordan han hadde kjente som hadde mistet førerkortet etter påkjørsel av en syklist. 65-åringen forklarte at han derfor hadde diskutert hva man måtte gjøre om man kom i en slik situasjon, sannsynligvis også med tiltalte.

– Når noen kjører på noen, stikker de av, og da ligger bevisene igjen i gata. Man må ikke la bevisene ligge igjen, sier mannen fra vitneboksen.

– Har du gitt råd om at han må ta med seg liket og skjule sporene? spør aktor Nina Prebe.

– Jeg vet ikke om jeg har sagt det til ham, men jeg har sagt det til noen, svarer mannen som tidligere var siktet for drapet sammen med 38-åringen som nå er tiltalt.

Under denne delen av av forklaringen til den tidligere siktede mannen ble det svært spesiell stemning i retten. Foreldrene til Sigrid Giskegjerde Schjetne satt svært få meter unna mannnen mens han fortalte om hvordan man kunne skjule spor etter et eventuelt uaktsomt bildrap.

– Ville du hjulpet til for å skjule en ulykke?

– Jeg ville ikke hjulpet ham. Det er ikke alle jeg vil hjelpe. Noen vil jeg hjelpe, og da kunne jeg bidratt, sier mannen.

Etter dagen kommenterer aktor Nina Prebe det slik:

– Jeg reagerte på dette, og det antar jeg flere andre gjorde også. Han husket ikke nå om han hadde sagt det til tiltalte, men han har forklart i avhøre at de snakket om dette.

Statsadvokat Nina Prebe kommenterer dagens runde i rettsaken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne.

SE VIDEO: Aktor Nina Prebe sier hun reagerte på 65-åringens uttalelser i retten mandag.

Peker på 65-åringen

Den tiltalte 38-åringen har på sin side flere ganger i løpet av den pågående rettssaken kommet med stikk til sin tidligere venn. Blant hevder den tiltalte at 65-åringen skal ha sagt at han ville drepe noen, fordi han ønsket å komme i fengsel.

I sin utspørring av 38-åringen forsøkte forsvarer John Christian Elden også å få frem at noen andre enn den tiltalte kan ha drept Sigrid. Til NRK sa han også at et sentralt spørsmål i saken, er «hvem som eventuelt har hjulpet hvem».

– Det er et spørsmål hvem har egentlig hjulpet hvem, hvis det er noen som er blitt hjulpet, sa Elden til NRK i forrige uke.