NRK Meny
Normal

Tidenes største beslag av kontanter

Tollere fant over fem millioner norske kroner i dashbordet på en bil. Beslaget er norgeshistoriens største valutabeslag.

Valutabeslag 2014

FANT MILLIONER: I samarbeid med Oslo-politiet fant tollere til sammen 5,2 millioner norske kroner i en personbil i mars i fjor. Valutabeslaget er det største gjort i Norge noensinne.

Foto: Tollvesenet

– Bilen ble først stanset på kaia i Oslo, forteller kontorsjef Paul J. Ask ved kontrollkontoret i Tollregion Oslo og Akershus.

Det var i mars i fjor at bilen kom til Norge med ferge fra Tyskland. På kaia ble det gjennomført en såkalt lett kontroll, der blant annet ID-papirer ble sjekket. Deretter fikk bilen med to afrikanske menn kjøre videre.

I samarbeid med Oslo-politiet fulgte tollerne etter bilen. Dagen etter ble den stoppet igjen.

– Bilen ble da først kontrollert med hund, som markerte flere steder. Deretter kontrollerte tollere bilen grundig.

Tollerne oppdaget at airbagen i bilen var fjernet.

– I og under dashbordet fant vi 40 pakninger med norske pengesedler. Til sammen var det snakk om 5,2 millioner norske kroner. Dette er det største enkeltbeslaget av valuta noensinne, forteller Ask til NRK.

Se video: Slik gjemte de pengene

Tollere fant over fem millioner norske kroner i dashbordet på en bil. Beslaget er norgeshistoriens største valutabeslag.

Trolig utbytte fra narkosalg

Beslaget var en del av en omfattende etterforskning, der Oslo-politiet rullet opp et større narkotikanettverk som står bak innførselen og distribusjonen av flere hundre kilo hasj. Politiet mener de har tatt sentrale personer i hele narkokjeden.

– Beslaget er en bekreftelse på at det drives organisert kriminalitet. Pengene er trolig utbytte fra straffbare handlinger, og er dermed viktig. Det betyr nok mer når vi tar utbyttet enn når vi gjør store narkotikabeslag, avslutter Ask.