Hopp til innhold

Ti års ventetid på hyttedrøm i byen

Ventelistene for å få kolonihagehytte i Oslo er blitt dobbelt så lange de siste ti årene. 3.000 personer står i kø. De fleste må vente 10-12 år før hyttedrømmen blir virkelighet.

Hjemmets Kolonihager på Bjølsen i Oslo

STAKITTGJERDE OG HYTTEIDYLL: For mange er en liten hytte i en kolonihage den store drømmen. Hjemmets Kolonihager på Bjølsen i Oslo er også kjent fra barne-TVs Portveien 2-serie.

Foto: Rushda Syed / NRK

Randi Holth Skarbø

FIKK DRØMMEHYTTA: Randi Holth Skarbø angrer ikke på at hun ble kolonist på Bjølsen.

Foto: Rushda Syed / NRK

Sola skinner over de 109 hyttene i Hjemmets Kolonihager på Bjølsen i Oslo. Hyttefolket nyter utelivet: Luker, raker eller slikker sol. Randi Holt Skarbø klipper gress. Hun ventet i 12-13 år før hun kunne overta den hvite, lille hytta.

– Jeg har aldri gjort hagearbeid før i mitt liv, men i løpet av den første uka skjønte jeg at dette var midt i blinken. Det er noe med å ha sitt eget, være ute hele dagen og ikke minst se at det gror, sier Skarbø.

3 000 på venteliste

Mange drømmer om hytteidyll i byen:

Hovedstaden har 1 100 hytter i 9 kolonihager. 3 000 mennesker står på venteliste, dobbelt så mange som for ti år siden.

Ventetida for å få hytte er mellom 10 og 12 år. Kanskje har den økte pågangen noe å gjøre med tiden vi lever i?

– Urbant hagebruk, kortreist mat og hage som gir folk sjelefred er jo i tiden. Det er blitt stadig mer populært ettersom byen fortettes. Folk bor i mindre leiligheter og behovet for kolonihagehytte blir vel bare større, sier Wenche Lillevik i Oslo krets av Norsk kolonihageforbund.

I Norge er det 2.000 kolonihagehytter. Stavanger har 450 hytter, rundt 200 på venteliste og en ventetid på 1-3 år.

Lillevik ønsker at flere i Oslo kunne få nyte gleden av livet i kolonihage.

– Absolutt. Det er nok mange som ikke setter seg på liste fordi de ikke orker å stå der i ti år. Det hadde vært et stort tilskudd til byen, hvis vi kunne fått plass til flere kolonihager, sier Lillevik.

– Er det noen som jobber for å bygge mer?

– Det er nok ikke så mange som jobber aktivt med det, svarer Lillevik.

– Kolonihager og parseller er noe byrådet drøfter, men det er alt for tidlig å si noe konkret om dette nå, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Langfjord i byrådsavdeling for byutvikling i Oslo kommune.

Pris fra 200 000 kroner

Det koster 250-500 kroner i året å stå på venteliste, alt etter hvor mange hager du vil vente på. Enkelte hager prioriterer barnefamilier og folk under 40 år, ellers er det ansiennitet som gjelder. Neste år blir søkesystemet forenklet.

Prisen for en hytte er gjennomsnittlig 200 000 kroner, mens de dyreste koster 400 000.

I Hjemmets Kolonihager er Randi Holth Skarbø svært fornøyd med livet som kolonist, og sier at ventetida på 12-13 år var vel verdt.

– Absolutt. Jeg tror ikke jeg kommer til å flytte herfra med det første, smiler hun.