The Departed

En ekte gangsterfilm fra en ekte auteur. Martin Scorsese har kommet med en ny film..

The Departed av Martin Scorsese - fantastisk gangsterfilm fra mesteren sjøl. Dette er mye bedre, og mye sikrere enn for eksempel den forsøksvis grandiose oscarsøknaden The Gangs of New York fra 2002, og fullt på høyde med for eksempel The Aviator fra 2004.

Det fine med er at den er så lite anstrengt. Den foregår i et landskap Scorsese føler seg mer hjemme i. Her er vi tilbake på gateplan, til asfalt, stekelukt, konvolutter med penger og blodsøl på gulvet.

Den bare dundrer i vei. Filmen er et overflødighetshorn av gode scener. Den varer i to og en halv time, men oppleves som langt kortere.

 

The Departed
Foto: - / Andrew Cooper

 

Basert på Internal Affairs

The Departed er basert på Hong Kong-filmen Internal Affairs fra 2002. Det er en stødig og tradisjonstro politi og røver-film, men den er samtidig uhyre snedig lagt opp: Den foregår i Boston, og handler om to menn som begge jobber undercover. Den ene (Leonardo DiCaprio) er en politimann som infiltrerer den irske mafiaen. Den andre (Matt Damon) er en mafioso som infiltrerer politistasjonen.

Alt foregår i dypeste hemmelighet. De to befinner seg i en evig sirkel av løgn, der de hele tiden må gå stadig lenger for å dekke sin virkelige identitet. Det er nesten så de begynner å lure sjøl.

Damon og DiCaprio ligner av utseende i denne filmen, de lever parallelle liv som aldri bør krysse baner, men som gjør det likevel.

 

leonardo di caprio og matt damon
Foto: - / Andrew Cooper

 

 

Dette kan minne litt om Paul Austers fabelaktige New York-trilogien, der to privatdetektiver blir hyret inn av en anonym person til å spionere på hverandre. Til slutt går hele selvbevisstheten deres i oppløsning, de vet ikke hvem som er hvem lenger. Når jeg tenker på disse tingene blir jeg faktisk helt varm i hodet. Jeg bare kom på det.

De beste skuespillerne

Én åpenbar fordel med å være Martin Scorsese, er at de aller fleste skuespillere har lyst til å jobbe med ham. La oss ta en titt på rollelista her, for eksempel. Imponerende.

– Personlig har jeg ikke all verdens tålmodighet med Jack Nicholson, han gjorde sine beste filmer for drøyt tjue år siden, og den ansiktsgymnastikken hans har vi gått lei av for lenge siden. Her, derimot, er rammene så stramme at den affekterte stilen hans passer perfekt.

– Alec Baldwin, denne ekle mannen med den kjempelange karrieren, glimter til med en brillefin rolle som altfor jovial avdelingsleder, og er filmens komiske element.

– Mark Wahlberg stjeler showet i alle scenene han er med i. Han er en drittsekk! Han gruser alle rundt seg med sine onde, onde replikker, og ser ut til å like det.

 

matt damon og alec baldwin
Foto: warner bros

 

– Vera Farmiga er både pen og smart. Det var visst meningen at Kate Winslet eller Hillary Swank skulle spille rollen hennes, men Scorsese ville heller ha en som var mindre kjent. Dette gjør det enda tydeligere at dette er herrenes kveld. Uten sammenligning for øvrig: Jim Carrey bruker også det samme trikset, dama han spiller mot er alltid relativt ukjent, på den måten framstår han som større selv. Ikke pent, men smart.

– Martin Sheen oser av medmenneskelighet og levd liv. Om vi ikke kan stole på ham, kan vi like gjerne gi opp.

Men det er Leonardo DiCaprio som er den virkelige stjernen her. Han er større og han skinner sterkere enn de andre. Det han føler gjelder for flere mennesker. Det raser inne i ham, men han holder på grimasen så godt han kan.

 

Leonardo Di Caprio
Foto: - / Andrew Cooper

Jeg vet ikke hvordan han er privat eller hvor lenge han har gått på lykkepiller, men at han er en av vår tids største skuespillere, det er jeg rimelig sikker på. Samarbeidet mellom ham og Martin Scorsese er noe helt for seg selv. De jobber med en biografisk film President Roosevelt. Den blir sikkert fin.

Inspirert av Sopranos

Det er artig å se Scorseses gangsterepos Goodfellas fra 1990 om igjen, ikke bare fordi den er saftig og god, men fordi flere av skuespillerne dukker opp noen år senere i TV-serien The Sopranos.

Husker du han servitøren som blir skutt i foten av gærne Tommy uten grunn? Det er jo Chris Moltisanti. Og dama til Ray Liotta? Det er jo hun som spiller Dr Melfi, psykologen til Tony. Nå som den sjette sesongen med Sopranos går på TV, må vi nølende innse at det er vanskelig å overgå TV-serien.

The Departed er en gangsterfilm så bra som det lar seg gjøre i våre dager, men det er likevel viktigere å få med seg en TV-serie. Dette blir særlig tydelig når DiCaprio sitter og prater med den vakre politipsykologen. Det ser trivielt ut i sammenligning. Sånn har det blitt.