NRK Meny
Normal

Thaimassører føler seg forhåndsdømt

Thailandske massører føler seg overkjørt og diskriminert av politiet og Arbeidstilsynet, på grunn av den pågående storaksjonen mot massasjesteder i Oslo.

Politiet stenger massasjested

STORAKSJON: Politiet og Arbeidstilsynet stengte i juni flere massasjesteder i Oslo og 20 personer ble utvist i massekontrollen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

NRK Østlandssendingen har tidligere fortalt om storaksjonen som pågår mot rundt 150 massasjestedene i Oslo.

Sammen har politiet og Arbeidstilsynet avslørt ulovlig arbeid, sexkjøp, dårlige boforhold, og minst to steder har blitt stengt på grunn av brudd på arbeidsmiljøloven.

Tore Skifjeld

FORHÅNDSDØMMING: Tore Skifjeld, leder i Foreningen for Thaimassører i Norge, sier mange medlemmer er skremt av myndighetenes framgangsmåte. Han ønsker seg mer forståelse for massørenes språk- og kulturbakgrunn.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Nå føler mange av thaimassørene at de blir diskriminert.

Foreningen for Thaimassører i Norge får mange reaksjoner fra medlemmene i kjølvannet av aksjonen, forteller leder i foreningen, Tore Skifjeld.

– Jeg har opplevd å bli oppringt fra et par medlemmer som var veldig frustrerte, i det politiet, skattemyndighetene og arbeidstilsynet stilte opp med flere menn. Jeg mener det er uhørt å stille opp med fem-seks mann for å kontrollere en bedrift, da blir man rett og slett skremt, sier han.

– Politi og arbeidstilsyn forhåndsdømmer

Foreningen for Thaimassører i Norge mener kontrollørene ofte er forutinntatt.

– Mange av våre medlemmer føler og synes at de blir forhåndsdømt i kraft av sitt yrke. Jeg føler med dem, de prøver å skape sin egen bedrift og har problemer med å følge norske, rigide lovverk, sier Skifjeld.

– Hva er det du reagerer på?

– Jeg synes de kan være litt mere ydmyke og orientere mer om hva man egentlig forventer og forlanger. Man tilbyr ikke tolk til våre medlemmer og man kommer med krav som i noen tilfeller ikke er mulige å ettergi.

Tilbakeviser beskyldninger

Audun Kristiansen, seksjonssjef i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt sier til NRK at han har full forståelse for at det kan virke voldsomt når de kommer fra flere etater sammen, men at det er en grunn til å gjøre det på denne måten.

Kristiansen sier også at tolk kobles inn hvis noe skal følges opp.

Pål H. Lund

DISKRIMINERER IKKE: Pål Lund i Arbeidstilsynet forsvarer i likhet med politiet aksjonen mot massasjestedene, og mener at det norske regelverket bør være greit å forstå.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Pål Lund, avviser at regelverket er for komplisert.

– At du skal ha arbeidskontrakt og en ryddig arbeidstid tror jeg ikke skal være krevende for noen. Dessuten er det drift av virksomhet i Norge, så da følger man det norske regelverket. Vi kan også gi veiledning for de som har behov for det, sier Lund.

Kulturforskjeller skaper problemer

Tore Skifjeld innrømmer at det er utfordringer knyttet til noen av massasjesalongene, og mener mye av det skyldes språkproblemer og store kulturforskjeller fra slikt arbeid i Thailand. Ifølge Skifjeld har Thailand for eksempel ingen regler for overtidsarbeid.

– Men mener du at denne typen bedrifter skal få unntak fra regelverket på grunn av språklige og kulturelle problemer?

– Nei, det er å gå for langt. Jeg har sagt til Arbeidstilsynet og til myndighetene at vi støtter kontroller, men vi støtter ikke forhåndsdømming og diskriminering, sier lederen i Foreningen for Thaimassører i Norge.