NRK Meny
Normal

Tester hundrevis for giardia

Ullevål sykehus har alene mottatt hundre pasientprøver etter at giardia-alarmen gikk onsdag morgen.

Giardia-parasitten
Foto: AP Photo/News Ltd / AP

Etter at beskjeden om parasitter i Oslos drikkevann kom for tre dager siden, frykter flere at de har blitt smittet av den farlige giardia-parasitten.

Både fastleger og legevakten har sendt inn en rekke pasientprøver til analyse i laboratorier på sykehusene. Ullevål universitetssykehus har alene mottatt 100 prøver.

Fredag opplyste smittevernoverlegen i Oslo at alle prøvene som da var analysert, var negative.

- Jeg har ikke fått melding om positive prøver i løpet av lørdagen. Vi følger opp saken fortløpende, sier smittevernoverlege Frantz L. Nilsen.

Familie smittet

Torsdag ble det meldt at en far og to barn på ett og tre år i Oslo fikk påvist Giardia-smitte i forrige uke. Smitten er imidlertid ikke satt i sammenheng med parasittene i drikkevannet.

Så langt i år er 53 Oslo-folk smittet med parasitten Giardia. Fra 2002 og fram til i dag har antallet økt jevnt og trutt, fra 33 personer i 2002 til 52 i fjor.

80 prosent av de som registreres med giardia-smitte i Oslo er smittet i utlandet. Økningen skyldes økt reisevirksomhet. Og når flere smittes i utlandet, smittes også flere her i Oslo.

Men så langt er det altså ikke påvist smitte som har kommet gjennom drikkevannet.

Venter på svar 

Vann- og avløpsetaten i Oslo venter fortsatt på svar fra de siste tre vannprøvene som ble tatt onsdag. Derfor er det usikkert hvor lenge vi fortsatt må koke vannet i hovedstaden.

Det ble tatt prøver både i Maridalsvannet, av vann som kommer ut fra Oset renseanlegg og ulike steder på ledningsnettet. Til sammen 21 prøver ble tatt onsdag, og de første 18 prøvesvarene kom torsdag og fredag.

- Når de siste tre svarene kommer, er ikke sikkert. Vi håper å få dem i løpet av dagen lørdag, sier prosjektleder Kari Thingnes i Vann- og avløpsetaten til NTB.

Annen parasitt

Det var ikke giardiaparasitter i de første 18 vannprøvene som ble analysert. Sju vannprøver inneholdt imidlertid cryptosporidium-parasitten, men det er vanlig med små forekomster av denne parasitten, som er langt mindre farlig enn giardia.

- Det blir nå tatt prøver på de samme 21 stedene hver dag. Prøver er blant annet sendt til analyse i Stockholm og Stavanger. Det skal ikke stå på laboratoriekapasiteten i en sånn situasjon. Men hvor lang tid det vil ta å få svar er litt usikkert. Det tar lengre tid å teste for parasitter enn for bakterier, sier Thingnes.

Vann- og avløpsetaten har planlagt en pressekonferanse søndag ettermiddag.

- Vi håper å komme med flere svar da. Inntil videre gjelder anbefalingen om å koke vannet, sier Thingnes.