NRK Meny
Normal

Terrorsiktes etter synagogeskudd

De fire mennene som ble arrestert for synagogeskytingen i Oslo blir siktet for å ha begått en terrorhandling. - En alvorlig beskyldning, sier advokatene.

Politiets åstedsgranskere ved synagogen i Oslo
Foto: Morten Holm, Holm, Morten

De fire som ble arrestert etter skuddene mot synagogen i Oslo natt til søndag, ble først siktet for å ha begått skadeverk på et religiøst sted.

Nå blir siktelsen utvidet til å gjelde overtredelse av straffelovens § 147a, et forbud mot å begå terrorhandlinger.

Det forteller Iver Stensrud, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NRK Østlandssendingen.

- Svært alvorlig

Advokat Petar Sekulic
Foto: Kjetil Malkenes Hovland / NRK

Advokatene til de terrorsiktede ser svært alvorlig på den nye siktelsen

- Jeg har besøkt min klient og gått igjennom siktelsen mot ham. Han er oppgitt og skjønner ikke hvorfor han er siktet for dette, forteller advokat Petar Sekulic.

Trolig er det bare i saken mot Mulla Krekar at den såkalte terrorparagrafen 147a er brukt tidligere.

Dette er kraftige beskyldninger, sier advokat Petar Sekulic.

Bakgrunnen for terrorsiktelsen er ifølge politiet skuddene mot synagogen i Bergstien i Oslo. Men politiet kan ikke utelukke at det også kan komme fram andre ting under fengslingsmøtet mot de fire i morgen.

Samarbeider med politiet

Petar Sekulics klient, en 28 år gammal norsk-pakistanar, har vært villig til å forklare seg for politiet, og har latt politiet få innsyn i både telefonsamtaler og bankkontoer, ifølge Sekulic.

Han forteller at hans klient er venn med en annen av de siktede, og kjenner alle tre.

Oslobisp Ole Christian Kvarme møtte opp utenfor synagogen etter skuddene, det samme gjorde imamen i Skandinavias største moske, og begge gav støtte til den jødiske forsamlingen.

- Skremmende

Anne Sender
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, Anne Sender var dagens lunsjgjest i NRK Østlandssendingen. Hun måtte ta til tårene, da hun fortalte om hverdagen for norske jøder.

Hun forteller at den alvorlige siktelsen skremmer henne.

- Det frembringer frykt for at dette bare er begynnelsen av noe som er mye større, sier hun.

- Dette har rystet oss. Det er viktig at politiet får gjøre jobben sin så vi kan gjenopprette en tro på at vi er trygge. Dette skal ikke skremme oss fra å være den vi er, sier hun.

Hør den sterke samtalen

Strafferamme på 12 år

Politiinspektør Iver Stensrud
Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

Den svært alvorlige siktelsen kan gi 12 års fengsel, men politiet vil ikke kommentere hvilke bevis som har ledet fram til siktelsen.

- Jeg ikke kan kommentere det i forkant av fengslingsmøtet vi planlegger å ha imorgen, sier Stensrud.

De fire mennene er i 20-åra, kobles alle til avfyringen av flere enn 10 skudd fra en automatpistol mot Det Mosaiske Trossamfunns synagoge eller medvirkning til dette.

Blant de siktede er en 29 år gammel kjent kriminell som blant annet har vært sentral i gjengen Young Guns.

Kjent kriminell

Den 29 år gamle mannen, nekter for å ha noe med skytingen mot den jødiske synagogen å gjøre.

29 åringen ble i sommer pågrepet i Tyskland, mistenkt for å ha deltatt i planleggingen av et terrorangrep mot fotball-VM.

Han er også mistenkt for skytingen mot huset til en journalist i Dagsavisen i sommer. Men ifølge advokaten, erkjenner han ingen form for skyld i skytingen mot synagogen natt til søndag.

- Ingen terrorhandling

Advokat Arild Holden
Foto: NRK

Advokat Arild Holden representerer 29-åringen. Han reagerer på at han ikke har fått innsyn i hvilke bevis politiet har mot hans klient, men sier at han skal få se dokumentene i kveld.

- Jeg er skeptisk til en så alvorlig siktelse. Uten å bagatellisere det som har skjedd, så er det at det er skutt mot en bygning ikke noen kvalifisert terrorhandlig etter min oppfatning, sier Holden til NRK Østlandssendingen.

- Jeg har ikke fått snakket med klienten min om dette, men jeg vil ta kontakt med ham i dag og gjøre ham kjent med dette, sier han.

Oslopolitiet har samarbeidet tett med Politiets Sikkerhetstjeneste før bevæpnede politifolk gikk til aksjon på mandag og pågrep de fire siktede på forskjellige steder i Oslo.