NRK Meny
Normal

Terrorsiktede ikke avhørt

Ingen av de terrorsiktede er ennå avhørt, mer enn en uke etter at de fire pågrepet. Forsvarerne reagerer sterk og tror politiet avlytter klientene.

John Christian Elden, Petar Sekulic og Johnny Veum
Foto: Morten Holm, Holm, Morten

Den hovedmistenkte 29 år gamle norsk-pakistaneren og de tre andre som også er terrorsiktet har nå sittet over en uke i politiets arrest uten å ha blitt avhørt.

- Ulovlig, sier 29-åringens forsvarer John Christian Elden.

- Vi har gjentatte ganger bedt politiet avhøre min klient. Det siste svaret er at de trenger mer tid til å forberede et avhør. Men de må forberede avhøret før de pågriper noen, for å vite hvorfor de pågriper, sier Elden.

- Etterprøvbare opplysninger

Petar Sekulic, som forsvarer en 28 år gammel norsk-pakistaner, påkjærte ikke kjennelsen da retten ga klienten hans to uker varetektsfengsling. Sekulic ville gi politiet de to ukene til å sjekke klientens hans ut av saken.

Han har ingen god forklaring på hvorfor avhørene lar vente på seg.

- Jeg mener politiet raskt burde sjekke de opplysningene min klient har kommet med. Det er lett etterprøvbare opplysninger, sier Sekulic.

Ba ikke om isolasjon

Under fengslingsmøtet fredag i forrige uke la politiet ned påstand om fire uker varetektsfengsling med brev og besøksforbud for alle de fire mennene.

Det endte med brev og besøkskontroll.

I langt mindre alvorlige straffesaker enn denne, ber politiet ofte om isolasjon under varetektsfengslingen.

Det ble altså ikke gjort i dette tilfellet, og etter det NRK erfarer var det en såkalt taktisk vurdering.

- Foregår avlytting

Ingen av advokatene NRK har vært i kontakt med i dag, forstår hvilke motiver politiet kan ha hatt for ikke å be om isolasjon av mennesker som regnes som en trussel mot rikets sikkerhet.

- Da foregår det helt sannsynlig avlytting av dem som er i varetekt, sier advokat Sverre Næss.

Han var blant annet involvert i Munch-saken og kidnappingssaken på Lillestrøm der isolasjon ble brukt.

- Vil føre til mindre isolasjon

Tor Erling Staff
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Alle advokatene NRK har vært i kontakt med i dag trekker fram avlytting i fengselet som mulig grunn til at de fire terrorsiktede får bevege seg fritt sammen med andre fanger. Så også Tor Erling Staff:

- Politiet mener vel at det er taktisk, dels at de siktede får snakke sammen, eller dels at det er svært taktisk at politiet kan romavlytte, sier Staff.

Staff hadde helst sett at isolasjon ble helt skrotet. Men kjennelsen i terrorsaken må føre til at færre varetektsfanger blir isolert, hevder han

- Det vil bli en standard referansesak, at politiet i terrorsaken ikke engang ba om isolasjon av de siktede, sier Staff.