Hopp til innhold

Eksperter tror ikke terroren har ødelagt Oslos rykte

Utsagnene om kjærlighet og samhold i etterkant av 22. juli-angrepene kan slå positivt ut på hvordan folk i utlandet tenker på Norge.

Erling Dokk Holm

Erling Dokk Holm mener Oslo nå må leve opp til lovnadene om kjærlighet og åpenhet for å bevare et godt omdøme i utlandet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Googler du «Norge» i utlandet vil de første ti sidene med treff i all hovedsak handle om terrorbomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Selv om de grusomme handlingene satte Oslo på kartet, tror ikke markedsføringseksperter at det får folk til å tenke negativt om landet eller byen.

– Norge og Oslo har et positivt omdømme i verden. Har man det, er man på sett og vis beskyttet mot negative hendelser, sier den svenske markedsføringseksperten Marcus Andersson.

Reagerte med kjærlighet

Selv om terrorhandlingene på kort sikt gir et dårligere omdømme, tror Andersson at det kan slå positivt ut i det lange løp.

– Norge viste at de gikk sammen og fordømte disse handlingene, i stedet for at det førte til interne konflikter, sier han.

Han mener måten politiske ledere og kongefamilien reagerte på støtter opp under Norges rykte som fredsmegler og internasjonal aktør.

Må nå leve opp til de store ordene

– Man må etterleve de kraftfulle utsagnene og perfeksjonere det i alt vi gjør i denne byen, sier forsker ved Markedshøyskolen Erling Dokk Holm.

Dokk Holm mener det er viktig å leve opp til de store ordene som ble brukt av ledere og politikere etter terrorangrepene.

– Skal man være en kjent by over tid må man ha noe som tiltrekker folk. Alle vil besøke suksesshistorien, og får man til noe som andre ikke gjør, vil folk komme, sier han.