Hopp til innhold

Taxiselskaper får milliongebyr

Tre taxiselskaper i Follo har fått nesten tre millioner kroner i bot for ulovlig anbudssamarbeid.

Pasienttransport

Selskapene bryter konkurranseloven § 10 som forbyr konkurransebegrensende samarbeid mellom konkurrenter.

Foto: Østlandssendingen

Follo Taxisentral, Ski Taxi og Ski Follo Taxidrift må betale millionbøter etter ulovlig samarbeid om pasienttransport for Oslo Universitetssykehus.

Selskapene la inn felles anbud i to konkurranser, i stedet for å legge inn egne anbud.

Konkurransedirektør Christine B. Meyer forteller at dette er et alvorlig brudd på loven.

– Det er et alvorlig brudd på konkurranseloven når konkurrenter samarbeider om viktige kriterier som pris, kvalitet og kapasitet i forbindelse med en anbudskonkurranse, sier Meyer.

Hun understreker at et slikt ulovlig anbudssamarbeid reduserer konkurransen om oppdraget, og at oppdragsgiveren risikerer å betale for mye.

I strid med loven

Den største boten på 2,2 millioner kroner må Ski Follo Taxidrift betale. Mens Follo Taxisentral må betale en bot på 400 000 kroner og Ski Taxi en bot på 250 000 kroner.

Bøtene gis på grunn av brudd på konkurranseloven § 10 som forbyr konkurransebegrensende samarbeid mellom konkurrenter.

Seksjonsleder Karin Stakkestad Laastad forteller at Follo Taxisentral og Ski Taxi kunne ha inngitt selvstendige tilbud i begge konkurranser.

– Det var ikke noe i konkurransegrunnlagene fra Oslo universitetssykehus som hindret selskapene i å inngi tilbud hver for seg. Når selskapene i stedet valgte å samarbeide, handlet de i strid med loven, sier Stakkestad Laastad.

Follo Taxisentral og Ski Taxi har samarbeidet gjennom det felleseide selskapet Ski Follo Taxidrift AS om å inngi tilbud i to anbudskonkurranser høsten 2010. Anbudskonkurransene gjaldt pasienttransport for Oslo universitetssykehus med en verdi på nesten 20 og 30 millioner kroner.

Bekymringsmelding

Det var Oslo universitetssykehus som selv uttrykte bekymring for liten konkurranse om pasienttrasnport i Follo-området.

Årvåkne oppdragsgivere er til uvurderlig hjelp i kampen mot ulovlig samarbeid som ellers kan være svært vanskelig å oppdage. Tipset fra sykehuset ga Konkurransetilsynet kjennskap til det ulovlige anbudssamarbeidet, sier Laastad.

I den første anbudskonkurransen medførte drosjesentralenes samarbeid at Oslo Universitetssykehus kun mottok ett tilbud.

Oslo universitetssykehus valgte å avlyse konkurransen på grunn av manglende konkurranse. I den påfølgende anbudsutlysningen innga sentralene også felles tilbud. I denne konkurransen var det to andre tilbydere.