NRK Meny
Normal

Tar over som Oslo-ordfører

De borgerlige partiene i Oslo er blitt enige om hvem som skal ta over som Oslo-ordfører etter Per Ditlev-Simonsen.

Fabian Stang og Svenn Kristiansen

Fabian Stang og Svenn Kristiansen vil begge gjerne bli ordfører i Oslo. Nå få i allefall én av dem prøve seg fram til valget.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Varaordfører Svenn Kristiansen rykker opp og blir ordfører i Oslo etter bystyremøtet førstkommende onsdag.

Fabian Stang fra Høyre overtar som varaordfører.

Det er klart etter et møte mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti i hovedstaden.

Les også: Krangel om ordførervervet

Stang er fornøyd

Fabian Stang har i dag hevdet at han burde overta ordførerklubba, fordi de borgerlige partiene har en avtale om at Høyre skal ha ordføreren. Han sier allikevel at han er fornøyd med sin nye rolle som varaordfører.

- Jeg er fornøyd med at de borgerlige partiene som vanlig er blitt enige, sier Stang til NRK Østlandssendingen.

- Jeg følte en plikt til å overta. Jeg påpekt avtalen om at Høyre skulle ha ordføreren, men hadde ingen sterke ønsker om å bli ordfører nå, sier Stang.

- Ville ha ro

- Partiene har selvsagt hatt forskjellige primærønsker, men den løsningen vi nå har lagt fram, står alle partiene sammen om, sa Bård Folke Fredriksen, gruppeleder for Høyre i bystyret på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Vi vil ha ro så alle kan konsentrere seg om valgkampen. Vi vil ha fokus på politikk, ikke personer, sa Folke Fredriksen.

Han presiserer at dette ikke skal få konsekvenser for hvem som blir ordfører etter valget.

Kranglet om ordførerrollen

Dagen etter at Per Ditlev-Simonsen offentliggjorde at han Per Ditlev-Simonsen trekker seg i neste uke, var krangelen om hvem som skal ta over vervet, i gang.

I går ble det kjent at Frps Svenn Kristiansen klokken 12 i dag skulle overta som ordfører frem til bystyremøtet på onsdag.

Men hvem som er ordfører fra onsdag og ut valgperioden var ikke like selvsagt.

Avtale eller tradisjon?

Fabian Stang mente at det er han som blir ordfører fra og med 29. august.

Stang sa at han overtar som følge av en avtale mellom de borgerlige partiene i hovedstaden som fastslår at Høyre skal ha ordføreren.

Varaordfører Svenn Kristiansen fra Frp viste på sin side til kommuneloven og mente det er vanlig at det er varaordføreren som tar over når ordføreren trekker seg.

Det var altså Frp som trakk det lengste strået i kampen om å være ordfører i hovedstaden i valgkampinnspurten. Så får velgerne avgjøre hvem som overtar klubba i oktober.