NRK Meny
Normal

– Denne kampen måtte jeg bare ta

– Jeg ble så sint da jeg fikk det gebyret, at dette måtte jeg bare gjennomgå, sier Tone Melvær etter rettssaken mot Q-park.

Tone Melvær

Tone Melvær møtte Q-park i Oslo Tingrett fredag formiddag.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Fredag formiddag møtte bilist Tone Melvær parkeringsgiganten Q-park i Oslo Tingrett. Hun krever å få parkeringsgebyret hun fikk fra Q-park opphevet.

– Jeg har følelsen av at parkeringsselskapene står veldig fritt til å ilegge gebyr og derfor synes jeg det var verdt å gå til sak, sier hun.

10. september 2013 parkerte Tone Melvær på Bøler senter. Q-Park mente parkerings-billetten hun la i frontruten ikke var synlig nok.

Gebyr og billett

På bildet som Tone Melvær tok selv, ser man parkeringsbilletten innenfor frontruta. Under vindusviskeren er gebyret plassert.

Foto: Tone Melvær / Privat

– Jeg ble så sint da jeg fikk det gebyret at dette måtte jeg bare gjennomgå. Andre betaler sikkert, fordi 760 kroner er lite penger. Hvis dette er en typisk praksis som parkeringsselskapene har, så må bare noen stoppe dem, fortsetter Melvær.

Hadde billett

I retten forklarer Tone Melvær at hun var 4-5 minutter inne på Jernia på Bøler. Da hun kom ut så hun parkeringsvakten og spurte hva han gjorde. Han sa hun ikke hadde p-billett. Joda, sa hun og ba ham å komme bort og se. Mens han gikk bortover skrev han ut boten og hun ble veldig overrasket.

– Jeg var sikker på at han ville si at det bare var en misforståelse, sa hun i retten.

– Men ellers lyser den mot deg

Sigurd Vestrheim er advokat for Tone Melvær. Han forteller at parkeringsbilletten hennes lå innenfor frontruta slik den skal, men at dashbordet i Tone Melværs bil har to flater, og lappen lå på den innerste flaten, kanskje fem centimeter lavere.

– Hvis du senker blikket litt så ser du ikke lappen rett forfra. Men ellers lyser den mot deg. Når de så tar bildet rett forfra og ikke får med seg billetten, så er man rettsløs som bilist, sier Sigurd Vestrheim, advokaten til Tone Melvær til NRK.

Mange bilister får parkeringsgebyr fordi parkeringsbilletten er for lite synlig. Så mye som en tredel av klagene til Parkeringsklagenemnda handler om dette, og mange får avslag, sier Sigurd Vestrheim.

– En standardsak

– Det er ikke tvil om at Melvær har akseptert parkeringsvilkårene på stedet og der står det blant annet at parkeringsbilletten skal ligge godt synlig. Det gjorde den ikke i dette tilfellet, sa Aleksander Vegan Hovland advokat til Q-park AS.

Han viste også til at saken var behandlet i parkeringsklagenemnda.

– Saken ble ikke tatt opp i selve nemnda, bare i sekretariat. Dette er en standardsak som kommer opp støtt og stadig, fortsatte han.

Q-park står fast på sitt syn at billetten ikke lå synlig nok. Melvær har tatt bilde av parkeringsbilletten hvor den er synlig utenfra, men Q-parks advokat mener bildet ble tatt fra en unaturlig vinkel i forhold til hvordan parkeringsvaktene undersøker bilene.

– Blir nærmest ledd av

Sigurd Vestrheim mener saken er prinsipielt viktig og at den kan få betydning for mange. I denne saken synes han Q-park har tøyd reglene for langt.

– Hun har gjort akkurat det hun skal og så får hun bot. Og så blir hun i tillegg nærmest ledd av parkeringsvakten, sier Sigurd Vestrheim.

Q-Park eier parkeringsselskapene Carpark, Center Park og P-Compagniet. De skriver på nettsidene sine at de er Norges nest største parkeringsselskap og at de drifter 400 parkeringsområder i Norge.

Da advokat Sigurd Vestrheim leste om Tone Melværs parkeringsgebyr i Dine Penger, hadde han fått et gebyr selv fem minutter før. Han sier til NRK at han kom tre sekunder for seint, og selv om gebyret var korrekt, var det likevel irriterende. Han var dermed ekstra motivert, og meldte seg frivillig til å føre saken for Tone Melvær gratis.

Advokaten sier at en annen som hadde fått bot på samme grunnlag, nylig fikk den opphevet på samme grunnlag. Han mener Tone Melværs sak bør være grei.

Stor oppmerksomhet

Rettssaken fredag ble dekket av flere medier. Forbrukerrådet og flere andre interesserte fulgte saken.

– Det er bra med stor oppmerksomhet. Kanskje de som lager reglene gjør endringer, sier Tone Melvær.

Dommen kommer senere.

– Jeg vet jo selv at jeg har rett, så da synes jeg det hadde vært veldig trist om jeg ikke vinner, avslutter hun.