NRK Meny
Normal

Tar gass-slurv på alvor

Det er svært alvorlig at det slurves med bruken av farlig gass, mener Direktoratet for samfunnssikkerthet og beredskap.

Gassbeholderbrann i Lørenskog
Foto: Morten Holm / Scanpix

NRK Østlandssendingen meldte tidligere i dag at både Arbeidstilsynet og gassforhandlere mener flere bedrifter er for dårlige til å gi de ansatte nødvendig opplæring i bruk av eksplosive gasser som acetylen.

Bakgrunnen er flere nestenulykker de siste årene. Forrige uke ble store områder rundt byggeplasser i Lørenskog og Drammen evakuert etter branner i gassbeholdere.

Advarer mot slurv

Torill Tandberg
Foto: DSB

- Hendelser som dette setter også andre i en viss fare. Konsekvensene ved slurv kan bli store både for arbeidstakere og for personer i området rundt, sier Torild Tandberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Arbeidstilsynet mener høyt arbeidstempo kan være en av årsakene til at det slurves med bruken av farlig gass, og Tandberg er enig i denne vurderingen.

- Vi har sett fra hendelser tidligere at det kan gå litt for fort, og da er det viktig at en ikke går på akkord med sikkerheten, sier hun.

Må gjennomgå opplæring 

Acetylengass brukes blant annet på bilverksteder, av rørleggere og på byggeplasser.

HMS-medarbeider (helse, miljø, sikkerhet) Roar Sjetne i Byggenæringens landsforening forteller at ingen ansatte i deres medlemsbedrifter har lov til å jobbe med gass uten først å få skikkelig opplæring.

- De ansatte gjennomgår en rekke ting for å sikre at de har kunnskap om hvordan gassen oppfører seg, hvordan flaskene skal brukes, hvordan man unngår brudd på slangen, at tilbakeslagsventil er på plass og at de vet hva de skal gjøre når det skjer noe, forteller Sjetne.

Han vil nå undersøke nærmere med foreningens medlemmer om det er behov for oppfriskingskurs i bruk av gass.