NRK Meny
Normal

Taper terreng i OL-kampen

Oslo taper terreng i kampen om OL i 2018. Etter at Haga sa hun ønsker seg OL i Tromsø, har byen i nord også blitt favoritten blant folket.

OL på Lillehammer 1994, Birkebeineren skistadion
Foto: Lier, Gunnar / Scanpix

Ifølge en fersk meningsmåling som Norstat har gjort for NRK, foretrekker 36 prosent av befolkningen Oslo som OL-by, mens 46 prosent vil ha OL i Tromsø i 2018.

I desember var forholdet motsatt.

Haga-effekten

Da mente 46 prosent av de spurte at Oslo bør være byen som arrangerer vinterlekene hvis Norge bestemmer seg for å søke OL i 2018.

37 prosent støttet den gangen Tromsø.

Om det er Haga-effekten som gjør at Oslo taper terreng er uvisst.

I forrige uke gikk Åslaug Haga ut og sa at hun ønsker seg Tromsø  som Norges kandidat.

- Hagas utspill avgjørende

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener Hagas utspill er en av årsakene til at Tromsø nå leder kampen om OL. Han tror også at debatten etter utspillet har hjulpet Tromsø.

- Vi har nøyd oss med å argumentere for at det skal være en real konkurranse, mens både en statsråd og Tromsø har argumentert veldig sterkt for hva som er bra med å få det til Tromsø. Trondheim og Oslo har ikke vært like påpasselige med å argumentere med hva som er bra med Trondheim eller Oslo, mener byrådslederen.

Likevel mener Lae det ikke er noen vits i å legge vekt på den ferske meningsmålingen.

- Vi kan ikke la oss styre av det. Vi har ikke levert søknaden ennå, og det er når folk får se den, at de har et grunnlag for å vurdere hvilken by det er som har størst sjanse for å få OL til Norge.

Mindre patriotisme i Oslo

Trondheim er fortsatt lite populær som OL-by. Kun elleve prosent vil ha OL her. Det var også resultatet ved forrige meningsmåling.

Blant folk under 30 år er det fortsatt flertall for et OL-arrangement i hovedstaden, mens de over 30 vil ha OL i nord.

Drøye halvparten av de som bor i hovedstaden støtter byen sin. Patriotismen er langt større i nord. 90 prosent av trømsøværingene heier frem sin by som OL-kandidat.