NRK Meny
Normal

T-banekaoset er i gang

I dag har det vært trangere enn vanlig på de mest trafikkerte T-banelinjene i Oslo. Bråket i gamle Oslo Sporveier har begynt å gå utover passasjerene.

T-bane
Foto: Heiko Junge / Scanpix

I morges manglet T-banen 30 vogner, og derfor måtte det kjøres med 4-vognstog der det vanligvis går seks.

Vognmangelen skyldes dels årstiden, men også manglende vilje til å jobbe overtid.

- Har mistet motivasjonen

Glatte skinner og vått høstløv gjør T-banehjulene ujevne og gir de verkstedansatte på Ryen hektiske dager ved dreibenken.

Men såkalt hjulslag er ikke hele forklaringen på at verkstedet ikke greide å levere 120 vogner i forskriftsmessig stand til morgenrushet i dag.

- Folk har mistet motivasjonen for å jobbe overtid, sier plasstillitsvalgt Per Martinsen i Sporveiens Arbeiderforening.

Beger rant over

De sporveisansatte har lenge murret over omorganisering, oppsplitting og konkurranseutsetting.

Dråpen som fikk begeret til å renne over, var samferdselsbyråd Peter N. Myhres uttalelser i NRK Østlandssendingen om at han ikke stolte på at verkstedet greide å spare de 100 millioner kronene det er pålagt når gamle vogner byttes ut med nye som går mindre i stykker.

- Dette er ikke en planlagt overtidsnekt-aksjon, men folk har blitt grundig lei av å jobbe overtid for en eier som har så stor mistillit til de ansatte, sier Martinsen.

- Kan bli full t-banestopp

Han mener det er vanskelig å si hvordan vognsituasjonen blir framover, men sier at det kan bli full stopp på t-banen.

- Myhre må si at vi gjør en kjempegod jobb, og at det likevel ikke er nødvendig med oppsplitting, for at vi skal få tilbake motivasjonen.

Men det ser ikke ut til å skje med det første.

Griper ikke inn

Samferdselsbyråd Peter N. Myhre sier at omorganiseringsprosessene som bystyret har vedtatt går sin gang, og han avviser at han ikke har tillit til de verkstedansatte.

- Jeg har full tillit til at de er i stand til å gjøre den jobben de er satt til å gjøre. Det er tragisk at de oppfatter dette annerledes, men jeg har ikke fått noen henvendelse fra dem der de har yttrykt dette, sier han.

Samferdselsbyråden har foreløpig ingen planer om å gjøre noe for å dempe konflikten.