NRK Meny
Normal

Syv tips til en aktiv hjemmepåske

Er du blant dem som ikke reiser bort i påsken? I Oslo-området har du alle muligheter, selv om du tar påskeferien hjemme.

Påskeskitur i Oslo

SKITUR MED FJORDUTSIKT: Det er fortsatt mulig å starte skituren fra Frognerseteren.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Du trenger ikke dra til fjells for å gå på ski. Oslomarka byr fortsatt på skimuligheter. Du kan starte skituren fra Frognerseteren, og også Romeriksåsen og Nannestad byr på flotte løyper. Snøværet på torsdag sørget også for bedre skiføre.

Foretrekker du derimot en tur på barmark kan du for eksempel utforske kyststien i Son eller ta en tur på Bygdøy der blåveisen blomstrer. Eller vil du kanskje starte padlesesongen på Oslofjorden?

1. Skitur til Appelsinhaugen

Appelsin

EN KLASSIKER PÅ SKITUR: Appelsin hører med i påsken.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Påske, skitur og appelsin er en uslåelig kombinasjon. Så hvorfor ikke legge skituren til Appelsinhaugen? Det er fremdeles preparerte løyper ut fra Frognerseteren. Du kan også starte skituren litt oppe i lia fra Sørkedalen skole. Følg skilt til Kobberhaughytta. Appelsinhaugen ligger en kilometer nord for hytta. Kart og føremelding på Skiforeningens nettsider.

2. Til topps i Nannestad

Løypekjøring Marifjell i Nannestad

NYTT UTSIKTSTÅRN PÅ MARIFJELL: På Marifjell kan du gå på ski langt utover våren. Bildet er tatt lørdag 21. mars.

Foto: Morten Narmo Olsen / Nannestad og Bjerke løypekjørerlag

Nordåsen i Nannestad byr på supre skiforhold. På toppen av Nannestads høyeste fjell, Marifjell, ble det satt opp et nytt utsiktstårn tidligere i vinter. Herfra kan du nyte flott utsikt over Romerike.
Fra Maura sentrum følger du skilt til Nordåsen skistadion hvor det er parkering. Herfra er det en liten mil på ski til Marifjell. Føremelding får du på Skiforeningens nettsider eller på skisporet.no.

3. Mange alpin-muligheter

Wyller med utsikt

FULL FART I WYLLERLØYPA: Det er bare å håpe på sol og påskestemning i slalåmbakken.

Foto: Preben Stene Larsen / Oslo vinterpark

Kanskje foretrekker du å stå på ski fremfor å gå på ski? Mange av skisentrene i Oslo og Akershus holder åpent i påsken, her er noen av dem:

Hurdal skisenter

Oslo vinterpark på Tryvann

Kolsås skisenter

Varingskollen Alpinsenter

Kirkerudbakken

4. Kyststien i Son

Ramme Gaard ved Kystistien

VED KYSTSTIEN: Fortsetter du langs kyststien nordover fra Son og Hvitsten kommer du forbi Ramme Gaard.

Foto: Eivind Molde / NRK

Kyststien følger eksisterende stier og lite trafikkerte veier der den slynger seg gjennom Oslo og Akershus. Fra Østfold kommer den til Son, videre forbi Drøbak og hele veien rundt Nesoddlandet og så langs store deler av Oslos kystlinje som Bygdøy. Videre går den rundt Fornebulandet og så langs vestsiden av fjorden i Bærum og Asker – før den fortsetter utover Hurumlandet i Buskerud.

Med andre ord, du kan gå så kort eller langt du vil! Her kan du se en oversikt over kyststien i hele Akershus. Velger du for eksempel idylliske Son til din påskevandring, kan du sjekke ut Vestby kommunes nettsider om kyststien.


5. Blåveistur i kongens skog

Blåveis på Bygdøy

SIKKERT VÅRTEGN: Blåveis i full blomst på Bygdøy, denne står i en lun krok utenfor Norsk folkemuseum.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Dette er en av de klassiske vårturene for Oslo-folk: Å vandre blant nyutsprungne blåveis på Bygdøy. Denne halvøya ligger et steinkast fra sentrum, det er lett å komme hit både med buss, bil og sykkel. Kanskje det blir vårens første sykkeltur? Bygdøy har også flere kafeer du kan sette deg ned på. Et fint startsted er Huk (endeholdeplass for bussrute 30).

Her er et Bygdøy-turforslag fra turtjenesten UT.no:


6. Padletur på fjorden

Kenneth Møller og Roger Mortensen Kristiansand Kajakklubb

UT PÅ BØLJAN BLÅ: Padletur er en fin aktivitet for både liten og stor.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Mange padlere benytter påsken til å komme i gang med en ny sesong på vannet. For deg som ikke har egen kajakk, finnes det flere lokale padleklubber og også noen sportsbutikker som lar deg låne en båt for en testtur. DNT Oslo har en hytte på Langøyene der du kan leie kajakk.

NRK Natur har flere videoer om padling, kanskje kan du la deg inspirere? Her kan du se en video om to jenter som har funnet sin form for padling.


7. Kråkesølv i gruvene på Nesodden

Gruve Nordre Spro Nesodden

GRUVETUR PÅ NESODDEN: Gruven ved Nordre Spro er åpen, slik at du kan utforske den.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Dette er en spennende tur for hele familien. Gruven på Nordre Spro på vestsiden av Nesodden er en trang gang på rundt 30 meter, som ender ut i en mektig hall. I gruvegangen glitrer det i kråkesølv, eller muskovitt som geologene kaller det. Det er fin rasteplass utenfor gruven, bare få meter fra sjøen. Turen er ca. en kilometer hver vei hvis du starter fra parkeringen ved Nordre Spro brygge.

Her finner du kart og informasjon om turen fra UT.no: