Synger ut mot høyblokker i villastrøk

Med «ikke til salgs»-skilt, popkorn, pølser og Øysteins Grenis egenkomponerte protestsang sier beboerne på Nedre Grefsen ifra om at de ikke ønsker høyhus i sitt nabolag.

Øysteins Grenis fremfører sin egenkomponerte protestsang mot høyblokk bebyggelse på Nedre Grefsen.

SE: Sammen med Grefsen Pikekor og barn i nabolaget skal Øystein Greni synge protestsangen på gatefesten på Lørdag.

I flere nabolag i Oslo protesteres det mot Kommuneplanen mot 2030, som åpner opp for fortetting i områder nær kollektivknutepunkter. Både Lysaker, Majorstuen og Storo er blant slike områder, der det kan gjøres plass til nye høyhus (se faktaboks).

Marianne Tveit

Gatefestansvarlig i aksjonsgruppen «Nei til ødeleggelse av Nedre Grefsen», Marianne Tveit jobber imot kommunens planer om å tillate fortetting i hennes nabolag.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Planen er å få plass til 120.000 ny boliger i Oslo. På Nedre Grefsen, der det i dag er villabebyggelse, åpnes det opp for bygging av 3000 leiligheter og et nytt senter på størrelse med Storo-senteret.

– Vi må passe på at samtidig som vi fortetter og bygger nye boliger, beholder vi nabolagene og limet i samfunnet, sier gatefestansvarlig i aksjonsgruppen «Nei til ødeleggelse av Nedre Grefsen», Marianne Tveit.

– Det er en by som skal eksistere i mange år fremover, da må det være en by som er hyggelig å bo i og ikke bare en bomaskin der folk flytter ut og inn.

Aksjonsgruppen understreker at det ikke er fortetting i seg selv de er imot, men at hus i området nødvendigvis må rives for å få plass til eventuelle høyblokker.

Ikke til salgs

Disse skiltene viser at beboerne i området ikke ønsker å selge sine eiendommer til eventuelle utbyggere, etter at kommuneplanen 2030 åpnet opp for bygging av 12-etasjes høyblokker og næringsbygg i området.

Foto: Rushda Syed / NRK

Lager protest-fest

Kart Nedre grefsen

Innenfor dette området på Nedre Grefsen er det nå åpnet for høyblokk bebyggelse.

Foto: Skjermdump
Hanna E. Marcussen

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen sier hun har forståelse for protestene, men at det er nødvendig med utbygging rundt kollektivknutepunkt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nå vil aksjonsgruppen stanse planen. I tillegg til «Ikke til salgs»-skiltene som over 200 naboer har hengt opp, arrangerer gruppen gatefest førstkommende lørdag. Beboer Øystein Greni fra Big Bang skal framføre sin nykomponerte aksjonssang «Du kan ikke rive nabolaget vårt».

– Det er en markeing mot at våre hus skal rives til fordel for 12 etasjes blokker, sier Marianne Tveit.

Det har også vært protester flere steder i byen, blant annet på Smestad og Lindeberg, noe byråden har forståelse for.

– Det skaper ofte engasjement når byen vår skal fortettetes og bli større. Samtidig må jeg understreke at Storo er at godt kollektivknutepunkt, og at det blir fortetting rundt det, det er en viktig i en by som vokser, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG).

Selv om planen åpner opp for bygging av høyblokker i området, så er det frivillig om beboerne vil selge eiendommene sine.

– Det viktig å understreke at det kun er utpekt som et fortettingsområde, det er ikke lagt noen konkrete planer foreløpig, sier byråden.