NRK Meny
Normal

Sykehus risikerer bøter for dårlig brannsikring

Brannvesenet krever at Akershus universitetssykehus styrker brannopplæringen av de ansatte. Flere alvorlige feil ved sykehusets sprinkleranlegg er også avdekket.

ahus

KAN FÅ BØTER: Akershus universitetssykehus risikerer dagsmulkter på 2000 kroner hvis sprinkleranlegget på sykehuset ikke blir fikset.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Avvikene som ble funnet kan ha stor betydning for brannsikkerheten, sier senioringeniør Sven Knapskog i Nedre Romerike brann- og redningsvesen til NRK.

Sven Knapskog

Sven Knapskog ved Nedre Romerike brann og redningsvesen gir Ahus pålegg om å rette flere feil ved sykehusets sprinkleranlegg.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Det omtales som en av Nord-Europa mest moderne sykehus. Likevel er ikke alt som det skal bak den moderne glassfasaden i Lørenskog. En kontroll viser en rekke feil og mangler ved Akershus universitetssykehus (Ahus) sitt sprinkleranlegg.

De til sammen 105 feilene ble oppdaget i 2013. 35 alvorlige avvik er fortsatt ikke rettet. Nå truer Nedre Romerike brann og redningsvesen med dagsmulkter på 2000 kroner hvis feilene ikke er rettet innen 15 februar.

– Sprinkelhodene som skal sprute vann ved en eventuell brann er ikke plassert der de skal. Det må monteres flere sprinkler for at det skal være brannsikkert, forteller Knapskog.

Ansatte mangler opplæring

– Vi jobber hardt for å unngå tvangsmulkt, sier Morten Løkken Bendiksen, som er direktør ved sykehusets senter for service og sikkerhet.

Morten Løkken Bendiksen

– Vi jobber for å rette opp i feilene, sier Ahus-direktør Morten Løkken Bendiksen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Selv om han vedgår at avvikene i sprinkleranleggene er en alvorlig sak, forsikrer han at brannsikkerheten ved sykehuset er god.

– Jeg oppfatter at det ikke er farlig å være i byggene våre. Dette dreier seg om sprinklerhoder som er feilplassert, men brannsikkerheten avhenger ikke bare av det, sier Løkken Bendiksen.

Men sprinkleranlegget er ikke det eneste ved Ahus som det lokale brannvesenet er misfornøyd med. For få av sykehuset 8500 ansatte får den brannopplæringen som de skal ha. Her må også Ahus skjerpe seg. Dersom både det tekniske svikter og opplæringen mangler, mener brannvesenet at skadeomfanget ved enn brann kan bli større enn det burde være.

– Hvis mange ansatte mangler den nødvendige kompetansen samtidig som sprinkleranlegget svikter, da kan det oppstå en farlig situasjon, advarer Knapskog.