Normal

Svindelen

Danskene har Bille August, finnene har Renny Harlin, vi nordmenn har bare Harald Zwart, mens svenskene, har Lasse Hallström å være stolt av.

Årets beste film så langt, er basert på en sann historie. Den er laget av svenske Lasse Hallström, som har vunnet mange fans med joviale filmer som f.eks. Mitt liv som hund, What’s Eating Gilbert Grape og Siderhusreglene.

Richard Gere
Foto: Nordisk Film

Svindelen, eller The Hoax, foregår i forlagsbransjen i New York i 1971.

Richard Gere spiller Clifford Irving, en forfatter som er på nippet til å slå igjennom kommersielt. Men så skjer det ikke likevel, og Irving takler ikke nederlaget.

I desperasjon annonserer han at han holder på med selvbiografien til verdens mest fantastiske fyr, den tilbaketrukne og mytiske mangemilliardæren Howard Hughes.

Hughes var en eksentriker som bl.a. hadde gjort stort, både innen luftfart og film, senere også innen forskning og som en slags skyggeperson i politikken.

 

Svindel med positive muligheter

Noen av dere husker kanskje filmen The Aviator fra 2004, som handlet om Hughes. Å skrive bok sammen med ham var enhver journalists våte drøm på begynnelsen av syttitallet. 

Dette med selvbiografien er altså blank løgn, men Irving klarer på mystisk vis å overbevise alle rundt seg, og til viss grad seg selv, om at han snakker sant.

Han klarer å vri store forskuddsjekker ut av forlaget. Han får interesserte blikk fra alle de snertne damene. Han skriver verdens feteste bok om Howard Hughes, uten noen gang å ha møtt ham.

Richard Gere og Julie Delpy i "The Hoax
Foto: nordisk film

Han merker at en slik bok kan ha politiske ringvirkninger, vekke adskillig harme og muligens velte Nixon. Praktfullt.

Personlig kan jeg styre meg for Lasse Hallström og hans familievennlige, kvelende fortellerstil, men dette minner lite om de overdrevent romantiske dustefilmene hans.

Som de fleste filmer som er satt til det tidlige syttitallet, lunter denne framover i et voksent tempo. Jeg liker det veldig godt. Filmen er smekkfull av gode og stødige skuespillere.

Den er i aller høyeste grad psykologisk, men ikke på noe tidspunkt tørr eller problematiserende.

Dette er moden spenningsfilm som foregår noen måneder før Watergate-skandalen. Dette er dåren Richard Gere i en bortimot perfekt rolle. En sann historie om en svær, diger ball av løgner.