NRK Meny
Normal

Kommer til Oslo for å drive svensk valgkamp

Svenske toppolitikere strømmer til Norge for å sanke stemmer. Med 50 000 svensker bosatt i hovedstadsområdet har Oslo blitt et viktig stopp i den svenske valgkampturneen.

Jimmie Åkesson

SANKER STEMMER: Partilederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson (her på valgmøte i Sverige sist uke), kommer til Oslo fredag. Som andre svenske toppolitikere håper han å sanke noen av stemmene til de 50 000 svenskene som bor og jobber i hovedstadsområdet.

Foto: Sverigedemokraterna

Josefin Svensson

SKAL STEMME: Josefin Svensson (23) skal stemme, men sier hun nok hadde brydd seg mer om riksdagsvalget hjemme i Sverige hvis hun ikke hadde bodd i Norge.

Foto: Fouad Acharki / NRK

På Kaffebrenneriet på Olav Ryes plass på Grünerløkka ekspederer 23 år gamle Josefin Svensson køen av tørste kaffegjester.

Det er ungdom som henne de svenske toppolitikerne vil lokke til urnene. Valget kan bli svært jevnt, så hver stemme teller.

– Jeg har ikke fulgt så godt med i svensk politikk siden jeg bor i Norge, innrømmer Svensson.

Men stemmeretten skal hun bruke.

Åpner valgbod

Mens svenskene gjør seg klar til innspurten til riksdagsvalget 14. september i høst, legger flere partiledere og andre topper fra de største partiene nå turen innom Oslo.

Folkpartiet, Moderaterna og Sosialdemokraterna skal alle besøke den norske hovedstaden, og tre uker før valgdagen åpner Vänsterpartiet valgbod i Oslo sentrum, sammen med sitt norske søsterpartiet SV.

Det bor flere svensker i hovedstadsområdet i Norge enn det bor i mange svenske kommuner.

Derfor er det viktig at de bruker stemmeretten sin, mener førstekandidat for Vänsterpartiet i Värmland, rett over grensen fra Kongsvinger, Håkan Svenneling.

Håkan Svenneling

VIL LOKKE UNGDOMMEN: Håkan Svenneling, riksdagskandidat fra Värmland for Vänsterpartiet, skal åpne valgbod i Oslo sentrum neste uke. Han håper på å lokke ungdommen til urnene.

Foto: Vänsterpartiet
Ingrid Hjelte af Trolle

KØ: Sveriges ambassadør i Norge, Ingrid Hjelte af Trolle foreller at de hadde lange køer ut av ambassaden og ned Bygdøy allé under sist riksdagsvalg.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– 50 000 personer er så mange at hvis de stemmer så påvirker det valgdagsresultatet, sier han.

Svenneling har ett hovedbudskap når han besøker Norge:

– Kan vi få disse unge, som har sett baksiden av det svenske arbeidsmarkedet, til å gå og stemme, da tror jeg mange vil velge Vänsterpartiet.

Får konkurranse

Men Svenneling får kamp om stemmene. Allerede fredag stiller partilederen for det høyreradikale partiet Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, foran Stortinget. Partiet, som selv definerer seg som et demokratisk og nasjonalistisk parti, ble valgt inn i Riksdagen i 2010.

I forkant av valget advarte flere svenske aviser mot å stemme på partiet på lederplass.

– Mange som bor i utlandet kan ha glemt at det er valg i Sverige 14. september, sier presseansvarlig, Martin Kinnunen.

Også Sverigedemokraterna vil appellere til ungdommene som jobber i Norge.

– Vi vil skape flere jobber i Sverige, og gi dem bedre jobbmuligheter når de vender tilbake.

Partiene som besøker Norge skal holde valgmøter, oppsøke arbeidsplasser og steder der svensker samles.

Kø i Bygdøy allé

Ved sist riksdagsvalg stemte rundt 4000 svensker på ambassaden i Oslo og ved konsulatene som Sverige har i 16 norske byer.

Bare i London var det flere svensker som stemte utenfor hjemlandet.

– Norge kom på andreplass, og det var til og med bilder i avisene av køen helt ut i Bygdøy allé, sier ambassadør Ingrid Hjelt af Trolle.

Svensker i Norge kan også stemme per post.

– Vet godt hvem jeg ikke vil ha

Et par uteserveringer unna kaffekøen til Josefin Svensson på Grünerløkka, serverer Alexander Morales (24) pizza.

Han har ikke tenkt på om han skal bruke stemmeretten sin når det er valg i hjemlandet om noen uker.

– Jeg har aldri vært interessert i politikk. Jeg vet ikke hvorfor, men det spiller ingen rolle for meg hva det blir, sier han.

Valgoppslutningen i utlandet er mye lavere enn hjemme i Sverige, og partilederne håper de kan påvirke flere til å gjøre sin borgerplikt.

Det skal i hvert fall Sofia Widmark (22). Imellom skift på klesbutikken der hun jobber på Oslo City skal hun sørge for å få stemt i tide.

– Jeg vet godt hvem jeg ikke vil ha med i vår riksdag, så derfor synes jeg det er viktig å stemme, sier hun.