NRK Meny
Normal

Student innlagt på sykehus med meslinger

En student som har vært i Midtøsten fikk påvist meslinger rett etter at hun kom hjem til Oslo. Bydelen har sjekket om samboerne hennes i studentbyen er vaksinert.

Kringsjå studentby

Studenten som er smittet med meslinger bor på Kringsjå studentby. Bydelen har sjekket om de hun bor sammen med er vaksinert.

Foto: studenttorget.no

– Studenten var ikke vaksinert mot meslinger, opplyser smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen.

Hun fikk utslett dagen etter at hun kom tilbake, og oppsøkte legevakten noen dager etter. Pasienten var da nokså syk, og ble lagt inn på Ullevål sykehus.

– Det går bra med pasienten nå etter det jeg forstår, sier Steen.

Kartlagt miljøet

Tore Steen

Smittevernoverlege Tore Steen

Foto: Grethe Kielland Jenssen (NRK)

Det arbeides nå med å kartlegge hvem pasienten har vært i kontakt med, slik at disse kan få tilbud om vaksine dersom de ikke er vaksinert.

Bydel Nordre Aker har vært i kontakt med de den smittede studenten bor sammen med på Kringsjå Studentby. Blant dem var minst én ikke fullvaksinert, så personen blir nå vaksinert.

Pasienten fløy fra Tel Aviv via Istanbul til Norge. Hun var smittefarlig under flyreisen og flyselskapet er derfor kontaktet for å kunne informere medpassasjerer.

Ifølge Folkehelseinstituttet gjelder dette Turkish Airline sine to flighter:

  • Tel Aviv–Istanbul, med avgang fredag 6. mars kl. 09:50, TK 785
  • Istanbul–Oslo, med avgang fredag 6. mars kl. 14:05, TK 1753

Folkehelseinstituttet har varslet om sykdomstilfellet i det internasjonale nettverket som registrer og overvåker smittsomme sykdommer.

Utbrudd i 2011

Det er sjelden at voksne mennesker får meslinger.

– Da vi hadde et utbrudd i 2011 da var det stort sett barn som var smittet, men også tre-fire voksne blant de rundt 30 som var smittet, sier Steen.

I 2014 var det tre tilfeller av meslinger i Norge.

Smittsom sykdom

Meslinger er en svært smittsom sykdom som i sjeldne tilfeller kan ha alvorlige følger. De fleste i Norge er fullvaksinerte, og disse er beskyttet mot sykdommen.

– Dette er en påminnelse om at alle bør være vaksinert mot meslinger, sier overlege Trude Arnesen ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Temaet barnevaksine har vært mye omtalt i mediene i vinter i forbindelse med større meslingutbrudd både i USA og Europa.