NRK Meny
Normal

Strømkrisen på Romerike trolig avblåst

Strømkunder på Romerike skal trolig ikke risikere strømbrudd selv om det fortsatt er problemer med transformatorene på Frogner.

Lysbryter

Folk på Romerike har blitt bedt om å spare strøm denne uka på grunn av problemer med transformatorene på Frogner. Illustrasjonsfoto.

Foto: Martin Kierstein

En transformator som bare går på halv kapasitet, skal repareres natt til lørdag, sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett Gunnar Romsaas.

– Den delvis skadede transformatoren vil gå for fullt igjen fra lørdag morgen etter planen, sier Romsaas.

Transformatoren skulle egentlig repareres natt til fredag, men det lot seg ikke gjøre.

Reparasjoner på nattetid

Problemer i Statnetts anlegg førte til at mange tusen kunder på Nedre Romerike mistet strømmen onsdag.

Én transformator har gått for full kapasitet hele tiden, men nå er det også oppdaget feil på den slik at den skal repareres natt til søndag.

– Vi gjør disse reparasjonene på en tid av døgnet hvor det er lavt forbruk, dermed skal det ikke medføre noen utfordringer for forbrukerne, sier Romsaas.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Folk på Romerike får beskjed om å spare strøm fordi strømleveransen fortsatt er sårbar og Hafslund kan bli tvunget til å gjeninnføre strømrasjonering.

Se TV-sak fra Østlandssendingen torsdag. Folk på Romerike ble bedt om å spare på strømmen så det ikke skulle bli ny strømrasjonering.

Var overhengende fare for strømkutt

Torsdag ettermiddag ba Statnett folk om å holde strømforbruket nede fordi faren var stor for at man måtte koble ut strømmen torsdag kveld eller natt til fredag.

Problemene med transformatorene på Frogner kan være relatert til en strømstans i samme område tirsdag ettermiddag .

– Ved den ene transformatoren har det vært en oljelekkasje, mens den andre er ødelagt fordi er kabel har eksplodert. Dette er alvorlige skader, fortalte kommunikasjonsdirektør i Statnett Tor Inge Akselsen onsdag.

Måtte rasjonere

Feilen ble oppdaget natt til onsdag, men det skapte ingen problemer på grunn av det lave strømforbruket. Utover morgen og formiddagen hadde ikke den ene transformatoren kapasitet til å dekke alt, og man måtte sett i gang med rasjonering.

Les også: Anbefaler strømsparing i flere uker

Tidlig onsdag formiddag ble den ene av de to transformatorene satt i gang igjen, men med redusert kapasitet.

Video Strømmen tilbake på Romerike

Se TV-sak fra Østlandssendingen onsdag: Natt til onsdag og onsdag var opp til 30 000 kunder uten strøm i opp til tre timer om gangen.