NRK Meny
Normal

70 000 mistet strømmen på Østlandet

50.000 husstander i Buskerud og 20.000 husstander i Akershus mistet strømmen torsdag ettermiddag.

Store deler av Drammensområdet gikk i svart for 50.000 husstander like før klokka 15 i dag. Nedre Eiker, Røyken, Hurum, Øvre Eiker, Sigdal og Lier var også rammet.

I tillegg mistet 20.000 husstander i Asker strømmen.

– Det som skjedde var at 20.000 kunder i Asker mistet strømmen klokka 15.00. Nå har vi koblet det meste tilbake. For øyeblikket er Heggedal i Asker strømløse, men de får også strømmen tilbake igjen snart, sier Morten Schau i Hafslund.

Han sier at problemene forplantet seg til Asker fra Buskerud.

To transformatorer falt ut

Gunnar Romsaas

Gunnar Romsaas, pressevakt Statnett.

Foto: Statnett

Gunnar Romsaas, pressevakt i Statnett, forklarer at det oppsto en feil på det han kaller underliggende nett klokka 14.50 og at to transformatorer på Flesaker i Buskerud falt ut.

– Dermed falt mellom 200 og 300 megawatt forbruk ut, og det er et relativt stort utfall. Vi koblet inn igjen våre transformatorer 15.01 og deretter tok det nok litt tid før strømmen igjen kom tilbake, sier Gunnar Romsaas, i Statnett.

Han sier at det er for tidlig å si noe om årsak og at den vil bli analysert i etterkant.

Oslofjordtunnelen var stengt i begge retninger på grunn av strømbruddet, men er nå åpnet igjen.

Brann i transformatorstasjon

Trond Eriksen, driftssjef i EB Nett, sier at de ikke har reparert skaden som førte til strømstansen, men at de har koplet seg forbi problemet. Det var brann i en bryter til transformatorstasjonene på Flesaker i Øvre Eiker.

– Dette er hovedmatinga til hele nedre Buskerud. Det førte til at det ble veldig raskt mørkt i området, seier Trond Eriksen, i EB Nett.

– Mest sannsynlig har det vært dårlig kontakt i bryteren som slo ut. Det er sårbart når slikt skjer, men samtidig har vi et godt utbygd nett som gjør at det gikk raskt å kople seg rundt.