- Urettferdig strid om kloakkhalltomt

Arbeiderpartiet og SV i Oslo mener at kampen om kloakkhalltomten som skal resultere i Norges største kinosenter er urettferdig.

Akershus festning

I kloakhallene under Akershus festning ønsker både SF Kino og Oslo Kino å lage Norges største kino.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

SF Kino og Oslo Kino kjemper om retten til å drive det som trolig blir Norges største kinosenter under Akershus festning.

Men Arbeiderpartiet og SV er kritisk til at byrådet visste om kinoplanene uten å informere Oslo Kino. SV's Knut Even Lindsjørn mener at konkurransen ikke skjer på like vilkår.

Knut Even Lindsjørn

Knut Even Lindsjørn er kritisk til at Oslo Kino har kommet for sent inn i kampen om kloakkhalltomten under festningsplassen.

Foto: SV

– Her har et selskap fått muligheten til å vurdere å utrede en tomt i to år, uten at vårt eget kinoselskap har vært kjent med det. Det er tvilsomt at Oslo kommune kommer til å bli involvert i disse planene, sier Lindsjørn.

Sent anbud

I går ble det kjent i Aftenposten at den svenske kinogiganten SF Kino og Forsvarsbygg har syslet med kinoplaner i de nedlagte kloakkhallene i to år. Oslo Kino sier at de først fikk høre om planene ved en tilfeldighet i september.

Først i går utlyste Forsvarsbygg en annonse, der de søker etter profesjonelle aktører som kan utvikle anlegget til kulturformål. Fristen for innlevering av tilbud er 31. januar neste år.

Tomten som skaper strid befinner seg i grunnen under Akershus festning, og ble gravd frem for hånd mellom 1938 og 1940. Der består av 125 meter lange, og 30 meter brede kloakkbassenger som ikke har blitt brukt siden 1979. Aftenposten skrev at de katakombelignende hallene nå kan bli Norges største kinosenter med en setekapasitet på over 1500.

Colosseum Kino i Oslo

SF Kino er i full gang med å utfordre monopolet til Oslo Kino.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

SF vil utfordre kinomonopolet

SF Kino skal ha samarbeidet med selskapet Festningen Eiendom i rundt to år, og sammen skal de ha utredet enorme kinoplaner i tett dialog med Forsvarsbygg og Oslo kommune. Festningen Eiendom hevder de vil investere 200 millioner i byggningsmassen. Selskapet skal etter planen stå som eier av kinosenteret, mens SF Kino vil ta seg av driften.

– Oslos befolkning fortjener at monopolisten Oslo Kino får konkurranse. Det har vi tenkt å gi dem, erklærte administrerende direktør i SF Kino Jonas Yngfalk i Aftenposten i går. Den svenske kinogiganten har nå tre ulike prosjekter på gang i hovedstaden.

Fabian Stang visste om planene

Fabian Stang

Fabian Stang var på befaring med SF kino i kloakkhallene allerede i februar 2010.

Foto: Brita Åse Norlemann / NRK

Ifølge byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre har byrådet vist om Forsvarsbygg sine kinoplaner i et par års tid, men han hevder at informasjonen om at SF er inne i bildet er ny for han.

Ordfører Fabian Stang var allerede på befaring i kloakkhallene i februar i år, sammen med blant annet en representant for SF kino.

– Jeg fortalte ingen i byrådet om befaringen, jeg trodde saken da var kjent, sier Stang til NRK.

Byutviklings byråd Bård Folke Fredriksen sier det ikke spiller noe rolle om ordføreren visste det.

– Jeg kan ikke løpe til Oslo Kino med informasjon om de ideene andre har. Jeg forholder meg som myndighetsutøver til de søknadene som kommer inn etter plan- og byggningsloven.