NRK Meny
Normal

Strengere kjemikalieregler i EU enn i Norge

Etter 22.juli skulle reglene for salg av farlige kjemikalier skjerpes. I fjor ble disse innført i EU, men Norge henger etter. Nå har nettforhandleren som solgte kjemikalier til Anders Behring Breivik relansert sidene sine, på norsk.

prøvebombe

PRØVEBOMBE: Anders Behring Breivik bestilte over 100 kg kjemikalier som han satte sammen til en bombe. Etter 22.juli lagde politiet en prøvebombe etter Breiviks anvisninger.

Foto: Politiet

– Internetthandel med kjemikalier er absolutt en av de største utfordringene vi har, sier Siri Hagehaugen som er avdelingsleder for eksplosiv sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Siri Hagehaugen

– VANSKELIGERE MED NYE REGLER. Siri Hagehaugen, avdelingsleder i Direktoratet for Samfunssikkerhet og beredskap håper en ny forskrift vil gjøre det vanskeligere for å privatpersoner å handle bombekjemikalier på nett.

Foto: DSB

I oktober sendte DSB ut en ny forskrift om håndtering av bombekjemikalier for eksplosiver. Formålet er å begrense tilgangen til stoffer og stoffblandinger som kan misbrukes til å lage hjemmelagde bomber. EU-landene innførte disse reglene i september i fjor, men siden Norge er et EØS-land, har det tatt lengre tid her.

Direktoratet håper forskriften vil bli behandlet på Stortinget i februar, og at regelverket vil gjelde i Norge fra i sommer.

Da vil flere stoffer (se faktaboks) blir helt forbudt for enkeltpersoner å kjøpe og eie i Norge. En annen gruppe stoffer vil underlegges strenge regler for rapportering.

Omstridt nettbutikk satser i Norge

Anders Behring Breivik kjøpte kjemikalier på den polske nettbutikken Keten da han skulle lage terrorbomben. Nettstedet har ligget lavt i Norge siden, men nylig har de fått en ny nettside, der de blant annet henvender seg til kunder på norsk.

Les også: Solgte bombekjemikalier til Breivik - nå satser nettbutikken i Norge igjen

Nesten samtlige av kjemikaliene som tilbys i dag hos nettforhandleren Keten, vil bli forbudt med det nye regelverket.

– Opplever dere at mange benytter seg av muligheten til å hamstre inn stoffer som snart skal bli ulovlige?

– Det har vi ikke grunnlag for å si. Vi vet derimot at enkelte benytter seg av å kjøpe stoffer som de bruker til å lage ulovlige pyrotekniske varer, forklarer hun.

Fullt lovlig - enn så lenge

Hagehaugen understreker at firmaet Keten per i dag har lov til å selge kjemikaliene i Norge, men at det er ulovlig å sette disse sammen til pyrotekniske artikler, fyrverkeri eller andre eksplosiver.

– Selv om de nye reglene ikke har trådt i kraft enda, så er det kontrollmekanismer som følger med, og vi oppfordrer til årvåkenhet, og å melde inn mistenkelige transaksjoner til Kripos, sier Siri Hagehaugen fra DSB.

Keten har ikke svart på NRK sine henvendelser, men skriver på nettsidene sine: "Det er synd at enkelte bruker kjemi på en ulovlig måte".

Kripos: – Uoversiktlig marked

Kripos sier de har mottatt få bekymringsmeldinger av denne typen, og at de fleste de har fått kommer fra Tollvesenet, som oppdager kjemikalier i postforsendelser. Kripos ønsker ikke å si om nettforhandleren Keten eller andre utenlandske nettbutikker selv har rapportert mistenkelige transaksjoner til dem.

– Hvor god kontroll føler dere at dere har over kjemikalier som selges på nett?

– Dette er et uoversiktlig marked som vi ikke har kartlagt, men vi er oppmerksom på tilgjengeligheten og muligheten for å skaffe kjemikalier, skriver Axel Wilhelm Due som jobber som rådgiver i Kripos, i en e-post til NRK.

Les også: Alt om 22.juli

Breiviks blandeområde

BLANDEOMRÅDET: Breiviks eget bilde av blandeområdet i loven på Vålstua.