NRK Meny
Normal

Stramt budsjett rammer eldre

Nå kan det bli enda vanskeligere for eldre å få sykehjemsplass og hjemmehjelp i Oslo.

Lilleba Næss (f.v.), Knut Nordskog og Astrid Kastmann

På Grünerløkka seniorsenter er Lilleba Næss (f.v.), Knut Nordskog og Astrid Kastmann bekymret for de varslede eldrekuttene i bydelen.

Foto: Olav Juven / NRK

Bydelene må kutte til sammen 316 millioner kroner hvis byrådets budsjettforslag for neste år blir vedtatt. Flere bydeler varsler dramatiske nedskjæringer.

– Det er rett og slett slemt gjort, sier Lilleba Næss.

NRK møter henne ved kafébordet på Grünerløkka seniorsenter.

– Vi som er eldre i dag har stått på i mange år. Vi har gitt masse til samfunnet. Jeg syns vi også skal settes pris på og bli prioritert.

– Hadde fått sykehjemsplass dersom du hadde hatt behov for det, tror du?

– Jeg er faktisk litt i tvil.

– De gamle fortjener bedre

At vi besøker eldresenteret på Grünerløkka i Oslo er ikke tilfeldig. I denne bydelen varsler bydelsdirektør Heidi Larssen en strengere praksis både for tildeling av sykehjemsplass og for hjelp i hjemmet.

Knut Nordskog føler bokstavelig talt på kroppen at hjemmesykepleie-strikken allerede er strukket langt.

Per Østvold

Leder for bydelsutvalget, SVs Per Østvold, er bekymret.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Hvis det skal kuttes ytterligere så blir det rett og slett krise for mange.

– Min samboer får for eksempel kun hjelp på morgenene og kveldene, mens det egentlig er behov for hjelp flere ganger om dagen. Dermed faller ansvaret på meg. Det er i mange situasjoner så krevende at jeg blir mer sliten enn jeg har godt av.

På omsorgssektoren blir det også vanskeligere å få avlastning og personlige assistenter når Grünerløkka må spare 60 millioner kroner, ifølge bydelsdirektøren. I barnehagene må det skjæres inn til beinet på alle områder, advarer Heidi Larssen.

Leder for bydelsutvalget, SVs Per Østvold, er bekymret.

– Vi vet at mange står i kø og har det vanskelig. Hvis vi nå må redusere antall sykehjemsplasser i bydelen, så syns jeg det er veldig beklagelig. De gamle fortjener mye bedre.

Varsler stillingskutt

Grünerløkka er en av mange bydeler som nå varsler bystyret om stillingskutt og dårligere tjenester både i kvalitet og kvantitet.

Aud Kvalbein

Eldrebyråd Aud Kvalbein sier budsjettet er stramt fordi byen vokser.

Foto: KrF

Eldrebyråd i Oslo, Aud Kvalbein fra Kristelig Folkeparti, sier at kommunen neste år vil bruke ti milliarder kroner på pleie- og omsorgstjenster, og at hun vil gjøre sitt ytterste for å få så mye som mulig ut av pengene.

Videre sier Kvalbein at byrådet vil rehabilitere fire sykehjem og bygge ett nytt de neste fire årene.

– Dette vil være sykehjem for de sykeste eldre.

Hun legger til at budsjettet er stramt fordi byen vokser.

– Vi er nødt til å bygge mange sykehjem og skoler og dermed presses økonomien. Bydelene må prioritere, men de skal gi de tjenester som de eldre har behov for og krav på, avslutter Kvalbein.