NRK Meny
Normal

- Prisverdig å beskrive voldtektene

Justisminister Knut Storberget mener politiet i Oslo gjorde helt rett da de gikk ut med sin voldtektsanalyse i mai.

Knut Storberget og Ingelin Killengreen på politiets pressekonferanse.

Justisminister Knut Storberget støtter politiets offentliggjøring av voldtektsrapporten som kom i midten av mai.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Analysen har skapt debatt, både i inn- og utlandet.

Da Oslo- politiet i mai la ut en rapport om voldtekter i Oslo, pekte de på at fyll og en mer liberalisert seksualkultur øker sjansen for voldtekt.

Det vakte stor oppsikt, og med demonstrant Åse-Kari Kobbersletten i teten, gikk omkring 150 kvinner mandag over Grønland i noe de kalte for en tøsemarsj. Iført korte skjørt og høye hæler, ville de vise hva de mener om utspillene.

– Jeg reagerer på at alt fokus er på ofret. Det er en tendens til at alt ansvar blir lagt der, i stedet for på gjerningsmannen, sier hun.

– De har gjerne drukket usedvanlig mye

En aktiv ruspolitikk er viktig hvis vi skal hindre at voldtekt skjer.

Justisminister Knut Storberget

Politiets rapport viser at både kvinner og menn synes å eksperimentere mer med sin seksualitet.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Dette kan synes å øke risikoen for å bli utsatt for seksuelle krenkelser eller voldtekt fordi kommunikasjonen rundt grenser synes i en del tilfeller å være krevende, noe som særlig forsterkes av sterk beruselse, ifølge rapporten.

Da rapporten ble publisert, sa analytiker ved Oslo politidistrikt, Marianne Sætre blant annet dette til NRK:

– Det er ofte unge jenter som blir voldtatt, og de har gjerne drukket usedvanlig mye. Mange får blackout og husker ikke hva som har skjedd videre.

Det er ingen som sier at en bil blir stjålet fordi den er for fin. Men med jenter er det vårt ansvar hvordan vi tar oss ut.

Åse-Kari Kobbersletten

Og hennes kollega, politi-inspektør Hanne Kristin Rohde, uttalte at jentenes drikkevaner var problematiske.

– Denne konstellasjonen mellom en seksuelt eksperminentell kultur og et høyt alkoholkonsum er en bekymring for Oslo- politiet.

2 av 3 var fulle

For politiets detaljerte analyser av voldtektene i Oslo de siste ti årene viser at 66 prosent av ofrene var fulle da det skjedde. De ser derfor grunn til å advare mot ville fester og nachspiel. Dette mener initiativtakerne til demonstrasjonen gir kvinnen skylden for voldtekten.

Les også:

– Det er ingen som sier at en bil blir stjålet fordi den er for fin. Men med jenter er det vårt ansvar hvordan vi tar oss ut, sier Kobbersletten.

– Viktig for å finne gjerningsmannen

Politiets analyser viste også at alle overfallsvoldtekter i Oslo de siste ti årene er begått av asylsøkere. Noe som vakte voldsom debatt i naboland Sverige, fordi de mener det skapte rasisme. Men kritikken skremmer ikke toppsjefen for politiet, justisminister Knut Storberget, som forsvarer åpenhet.

– Det er usedvanlig viktig å få fram fakta. For en aktiv ruspolitikk er viktig hvis vi skal hindre at voldtekt skjer, sier han.

Han mener ikke at politiet bør ta hensyn til at kvinner som har blitt voldtatt kan oppleve rapporten som støtende.

– Å beskrive hvordan situasjonene var, vil gjøre det lettere å sette in tiltak, både i forhold til offer, og for å finne gjerningsmannen. Og det har Oslo-politiet gjort, prisverdig nok, sier han.

Hør hele saken her: