NRK Meny
Normal

Stort narkobeslag hos nytt MC-miljø

Politiet fant sju skytevåpen og 30 kg hasj da de denne uka pågrep flere medlemmer i MC-gjengen Rock Machine på Romerike.

1% MCklubber på Romerike

Kart som viser etableringer av kriminelle MC-klubber i Romerike politidistrikt

Foto: NRK

– Vi har fulgt denne nyetablerte klubben tett, sier politioverbetjent i Romerike politidistrikt Halvard Askilsrud

Morten Huse

Lensmann Morten Huse i Ullensaker forteller at de har fulgt med på miljøet en stund.

Foto: Nadir Alam / NRK

Tidligere denne uka pågrep politiet i Romerike fire personer tilknyttet MC-miljøet rundt Rock Machine. To av dem ble fengslet i går.

– Nå har vi pågrepet europapresidenten i motorsykkelklubben, og siktet ham for besittelse av flere titalls kilo narkotika, sier lensmannen i Ullensaker, Morten Husø.

Etter det NRK erfarer er det snakk om rundt 30 kg hasj, noe amfetamin og syv våpen. Politiet mener de nå har klart å slå beina under en voksende kriminell klubb.

– Vi er i hvert fall svært fornøyde med å gi dem et kraftig tilbakeslag, vi er ikke interessert i at de skal vokse, sier Askilsrud.

Rock Machine

Norske medlemmer sammen med internasjonale Rock Machine-medlemmer

MC-klubben Rock Machine har kun vært etablert på Romerike siden i våres, men ifølge politiet har de forsøkt å bygge seg opp flere steder i Norge. Politiet ønsker å forhindre dette, fordi de mener det er en såkalt 1 % klubb. Begrepet 1 % beskriver politiet med at enkelte motorsykkelklubber ønsker å stå på siden av samfunnet og de øvrige motorsykkelmiljøene.

På norgestoppen

Halvard Askilsrud

Halvard Askilsrud

Foto: NRK

Med sine seks kriminelt belastede internasjonale MC-klubber er Romerike det politidistriktet i landet med flest i sitt område. Tall fra politiet tilsier at det er 76 personer fordelt på de seks klubbene, hvorav 74 prosent av disse er tidligere straffedømte.

– Vi er i en spesiell situasjon i distriktet her, så vi jobber fortløpende med å hindre etableringer av denne typen MC-miljøer, sier Askilsrud.

Forsvareren til den ene fengslede, advokat Gunhild Lærum, sier at hennes klient er sjokkert over den omfattende siktelsen og at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av et omfattende organisert nettverk. Advokat Øivind Sterri, som forsvarer den andre av de to fengslede, at han på nåværende tidspunkt ikke har noen kommentar.