NRK Meny
Normal

– Det er mange som utgjør en potensiell fare i trafikken

I løpet av tre dager har rundt 3.500 tunge kjøretøy blitt kontrollert på Taraldrud kontrollstasjon.Flere av kjøretøyene hadde alvorlige mangler. – Ikke et uvanlig syn,sier fagleder Ronny Lindested i Statens vegvesen.

I løpet av tre dager har rundt 3.500 tunge kjøretøy blitt kontrollert på Taraldrud kontrollstasjon.

16 sjåfører ble anmeldt, én av dem etter at han forsøkte å stikke av fra kontrollplassen etter å ha blitt hentet av politiet. Han fikk også beslaglagt førerkortet.

– Mange har feil og mangler

Ronny Lindesteg

Ronny Lindesteg.

Foto: Statens vegvesen

Felleskontrollen har pågått fra tirsdag til torsdag denne uka.

– Det er mange sjåfører som har alt i orden med dokumenter, samt holder kjøretøyet i god teknisk stand, oppsummerer Ronny Lindesteg, fagleder i Statens vegvesen.

– Men det er fortsatt en for stor andel som har større feil og mangler, og utgjør en potensiell fare i trafikken.

Nesten halvparten av de 580 kjøretøyene som ble tatt inn til nærmere kontroll fikk bruksforbud. Noen av disse ble raskt ordnet opp i, og fikk kjøre videre. Noen ble stående lengre fordi det tok tide å laste om, utbedre feilen, eller å bli fraktet til verksted.

Et italiensk vogntog valgte å bli tauet til Kielferga, for å reparere feilen i hjemlandet. Det ville bli for dyrt å gjøre det i Norge.

For to uker siden hadde Statens vegvesen, politiet og tollvesenet en storkontroll på Østre Aker vei i Oslo. Det endte med at 29 kjøretøy ble avskiltet.

Kjørte rett forbi

Rundt 40 sjåfører forsøkte å ignorere skiltingen om kontroll, og kjørte rett forbi.

De fleste av dem ble hentet inn igjen av politiet, og fikk et forenklet forelegg på 4.200 kroner.

– Det problemet er økende hvert år og meget bekymringsfullt. Til neste gang må vi sørge for å ha med mer politi, sier Lindsteg.

Det ble også avdekket noen alvorlige bremsefeil som førte til avskiltning og anmeldelse.

Til sammen ble 580 kjøretøy tatt inn til nærmere kontroll.

  • 234 av dem fikk bruksforbud, blant annet på grunn av dårlig lastsikring, overlast, tekniske feil og mangler, dårlige bremser, manglende dokumenter og ulvolige kabotasje.
  • 313 fikk skriftlig NOE mangler,
  • 16 sjåfører ble anmeldt på grunn av blant annet alvorlige tekniske mangler, kjørte forbi kontrollplass og ulvolig kabotasje.
  • 1431 sjåfører fikk kjøre- og hviletidsdøgn kontrollert. 33 fikk advarsel, og 5 ble anmeldt.

Alvorlige mangler

Fortsatt er det flere kjøretøy med alvorlige feil som bremser, slurving med lass, og mye hengende i frontruta.

– Tallet er fremdeles høyt for kjøretøy med tekniske feil. Det er ikke et uvanlig syn at en sjåfør har en pc eller andre ting i frontruta som gir veldig dårlig sikt. Andre trafikanter blir også kraftig redusert, sier faglederen