NRK Meny
Normal

Store narkotikabeslag merkes ikke i markedet

Store narkotikamengder ble tatt i flere aksjoner etter at Oslo-politiet for ett år siden startet en egen satsing rettet mot kriminelle fra Vest-Balkan. Likevel merkes det ikke på markedet.

Beslag

Dette beslaget gjorde Tollvesenet på Svinesund i 2013. Det førte til opprulling av en narkotikaliga med tilknytning til Balkan.

Foto: Tollvesenet

20 personer ble pågrepet i aksjonene rettet mot det Vest-Balkanske miljøet i løpet av fjoråret.

Einar Aas

Einar Aas, Oslo-politiet.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Dette er miljøer som har operert i Oslo i årevis, og de har fra tid til annen også vært tatt tak i. Men vi bestemte oss i fjor for å fokusere nærmere fordi de har vært i fred for lenge, sier Einar Aas, leder ved Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet.

Politiet har funnet amfetamin, heroin og kokain. De har beslaglagt 96 kilo amfetamin og 18 kilo heroin. I tillegg har seksjonen for organisert kriminalitet tatt 162 kilo hasj.

Merkes ikke på markedet

På tross av disse beslagene, merkes ikke det på tilgangen av narkotika i Oslo, mener Einar Aas.

– Nei, det gjør dessverre ikke det. Jeg skulle gjerne sett at det influerte på markedet. Men vi måtte nok gjort disse beslagene flere ganger for at det skulle hatt betydning for tilbud og etterspørsel, sier Einar Aas.

Ifølge politiets rapport om den organiserte kriminaliteten i Norge har kriminelle nettverk fra blant annet Balkan en sentral posisjon i det norske narkotikamarkedet, og de spiller sannsynligvis en vesentlig rolle i koordineringen av store narkotikaleveranser til Norge.

Miljøet skal følges videre i 2015.

– Dette er jo organisert kriminalitet som har hele Europa som nedslagsfelt, og det er ikke tvil om at det er miljøer og nettverk som er høyst profesjonelle når det gjelder virksomheten sin.