Storbylegevakten til Ullevål

Oslopolitikerne vil egentlig at den skal ligge ved Aker. Likevel kommer bystyret til å vedta at legevakten skal være på Ullevål.

Ullevål sykehus
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Et bredt flertall i bystyret er enige om at legevakten skal ut av de trange og umoderne lokalene i Oslo sentrum. Tilsynelatende er de samme partiene også enige om at legevakten bør ligge på Aker sykehus.

Haken ved det hele er at byrådet også sier at legevakten bør ligge i umiddelbar nærhet av det sykehuset i Oslo som har akuttmottak. Legevakt på Aker forutsetter altså at Aker fortsatt er sykehus med akuttmottak.

Les også: Byrådet vil ha storbylegevakt til Aker | Krever å få tilbake Aker sykehus

– Spill for galleriet

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Nina Bachke

Arbeiderpartiets Nina Bachke ønsker legevakt på Aker, selv uten akuttmottaket.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det har staten som sykehuseier sagt blankt nei til. Aker er vedtatt lagt ned, og akuttmottaket skal legges til Ullevål sykehus. Derfor er byrådets Aker-legevakt kun et spill for galleriet, sier helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet i bystyret, Nina Bachke:

– Jeg ser på det som et rent politisk spill om å få mest mulig oppmerksomhet rundt Aker sykehus sin framtid. All argumentasjon i byrådssaken går på at den skal ligge på Ullevål.

Legevakten fornøyd

Og byrådet har støtte fra Venstre. Dermed vedtar bystyret onsdag 27. oktober å i praksis å legge storbylegevakten på Ullevål. Dette er i tråd med legevaktens anbefaling.

– Det viktigste for oss er å ligge i nærheten av det sykehuset i Oslo som får akuttfunksjonene, sier legevaktsdirektør Endre Sandvik. Han mener et samarbeid mellom legevakten og spesialistene på sykehuset vil sikre pasientene den beste oppfølgingen.

Vil Aker bli for langt unna?

– Så lenge Oslo universitetssykehus har valgt et annet sted for akuttfunksjonene, så vil det være unaturlig å velge Aker, sier Sandvik.

Ønsker Aker uansett

Aker sykehus
Foto: Erik Engen / NRK

Det hindrer ikke Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti i å gå inn for Aker. Nina Bachke viser til at det er kort vei til sykehus det er naturlig å samarbeide med, som Ullevål, Ahus, Lovisenberg og Diakonhjemmet.

Men er det ikke i strid med faglige råd?

– Vi oppfatter at de faglige rådene er lite entydige på dette området her. Vi mener Aker er det beste alternativet for Oslo, sier Bachke.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter .