Sterk OL-tvil i byrådet

Men i dag sier byrådet trolig betinget ja til å fortsette søkeprosessen som kan ende med vinter-OL i Oslo i 2022.

Holmenkollen

Østlandssendingen vet at byrådet helt fram til i dag har vært i sterk tvil om hvorvidt de skal anbefale bystyret å gå videre med søknaden eller blåse i hele OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Skal Oslo søke vinter- OL i 2022? Si hva du mener i kommentarfeltet!

Kravet fra byrådets side skal være at staten viser kort snarest mulig og sier hvor mye de har tenkt å bidra med til idrettsanlegg, samferdselsinvesteringer og annen infrastruktur.

– Ideelt sett burde vi hatt svar fra staten innen 23. mai i år, sier en sentral byrådskilde til NRK Østlandssendingen.

Da skal Oslo bystyre bestemme seg for om Oslo kommune skal utarbeide en fullverdig OL-søknad. Idretts-Norge behandler det samme spørsmålet på et ekstraordinært idrettsting 9. juni.

Les også:

Selv om byrådet trolig anbefaler bystyret å fortsette arbeidet med en OL-søknad, blir det ikke snakk om å søke vinterlekene i 2022 før staten har stilt seg bak økonomisk. Den garantien krever byrådet lenge før en formell beslutning om statsgaranti skal foreligge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tvil til det siste

Østlandssendingen vet at byrådet helt fram til i dag har vært i sterk tvil om hvorvidt de skal anbefale bystyret å gå videre med søknaden eller blåse i hele OL.

Byrådets labre entusiasme skyldes to forhold. Det ene er om Oslo har råd til å betale for idrettsanleggene og ikke minst samferdselsløsningene som et OL vil kreve. Hvor stor del av regningen kommunen må ta, er foreløpig uklart.

Les også:

Og uten at staten har forpliktet seg mer enn i dag, er det i det hele tatt noen vits å sette i gang en søkeprosess som vil koste kommunen over 100 millioner kroner og kreve svært mye av kommunens organisasjon?

– Skrekkscenariet er at vi setter i gang med liv og lyst, svir av en masse penger, og så innkaller kulturministeren til pressekonferanse på vårparten neste år og tar livet av hele prosjektet, sier en kilde.

Byrådet er heller ikke overbevist om hvor sterk støtte et vinter-OL i Oslo i 2022 har i idrettsbevegelsen.

7.000 sider med krav

Den internasjonale olympiske komité (IOC) opererer for eksempel med en kravspesifikasjon på 7.000 sider som skal besvares detalj for detalj i søknaden. En komplett OL-søknad skal etter planen foreligge på forsommeren neste år. En formell beslutning om statsgaranti vil ikke foreligge før etter det.

Men byrådet har altså tvilt seg fram til et ja-standpunkt som kan inneholde så mange forbehold at det i realiteten like gjerne kan bety et nei.

Byrådets anbefaling blir presentert på en pressekonferanse i dag klokka 11:30.